Mässlingen vaccin
1 av 2
Mässlingen är en ovanlig virussjukdom i Sverige. - Foto: TT
Mässlingen
2 av 2
Eftersom att rekommendationen är att vaccinera sitt barn vid 18 månader. - Foto: TT

Är mässlingsvaccin farligt? Experten svarar

Ett flertal personer har drabbats av mässlingen under vintern eftersom att de ej har vaccinerats mot sjukdomen. Många tror att vaccinet kan vara farligt. Men vad är egentligen sant?


Mässling är en smittsam virussjukdom som är ovanlig i Sverige men desto vanligare utomlands. Den kännetecknas för sina röda prickar och höga feber. 

Men senaste månaderna har ett flertal personer drabbats av mässlingen i Sverige trots att den allmänna rekommendationen är att vaccinera sitt barn vid 18 års ålder. 

Läs mer om de som har drabbats av mässlingen här

Det finns personer i Sverige som tror att mässlingvaccin är farligt och det kan vara en anledning till att personer väljer att inte vaccinera sig eller sina barn mot mässlingen. Men är det verkligen farligt?

Nyheter24 pratade med Hélène Englund, utredare och epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, om vad vaccinet faktiskt gör och om det är farligt.

Hon förklarar att vaccin stimulerar kroppens immunförsvar så att personer får ett skydd mot sjukdomen vaccinet är för. 

Vaccinet innehåller en smitta av sjukdomen som är försvagat, delar av smittan eller något som liknar smittan man vill skydda sig mot. När kroppens immunförsvar träffar på ämnet så stimuleras immunförsvarets celler och bildar antikroppar. 

Det är antikropparna som skyddar mot sjukdomen. Héléne förklarar också att vaccin inte är farligt. 

– Nej, vaccinet är inte farligt. Vaccination är det säkraste sättet vi har för att skydda oss mot olika sjukdomar. Biverkningar förekommer, liksom vid de flesta läkemedelsbehandlingar, men de är allt som oftast lindriga och snabbt övergående.

Vaccinet är inte farligt. Bildkälla: TT

Biverkningarna är inte lika farliga som sjukdomen i sig. 

– Biverkningar förekommer, men allvarliga biverkningar är mycket ovanliga och riskerna med sjukdomen överväger vida riskerna för biverkningar efter vaccination!

Hon berättar också att majoriteten av läkare och forskare är enade om att vaccin mot mässling är en viktig åtgärd. 

– De allra flesta är helt övertygade om att vaccination mot mässling är en viktig folkhälsoåtgärd, framförallt mot bakgrund av den radikala minskning av antalet sjukdoms- och dödsfall som vi har sett i världen. Utvecklingen bara de senaste åren, mellan år 2000 och 2016, visade en minskning av antalet dödsfall relaterade till mässling med 84 procent. 

Se också videon om att legionella har ökat i Sverige

Läs också om vart föräldrar får böter om de inte vaccinerar sina barn

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du vaccinerad mot mässlingen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.

Klart ja till nya budgetregler i EU

Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.

Meta bjuder in till sin VR-satsning

Meta samarbetar med Microsoft, Asus och Lenovo för att få fart på sin VR-satsning.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Malmö

"Larm om trafikolycka, Toftanäsvägen", skriver polisen på sin hemsida.

Kiev: Ingen hjälp till ukrainare som smiter

Ukraina inför nya åtgärder som ska få män i stridbar ålder att återvända hem. Landet slutar att förse medborgare som uppehåller sig utomlands med hjälp och samhällelig service, meddelar utrikesminister Dmytro Kuleba.