Dödspatrullen är namnet på ett gäng i västra Stockholm
"Dödspatrullen" misstänks för ett tiotal mord, men har ännu inte kunnat knytas helt till brotten. - Foto: Montage TT/Shutterstock

De sätter skräck i Rinkeby – här är allt om Dödspatrullen

500 000 kronor. Så mycket kan priset på ett huvud vara enligt uppgifter, för att kriminellas egna fruktade torpeder "Dödspatrullen". Gänget är misstänkta för ett tiotal mord, men polisen saknar bevis. Här är allt du behöver veta.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Brutaliteten bland gängen i Stockholms västra förorter har ökat de senaste åren. 

Enligt polisens gängexpert Gunnar Appelgren skedde 8-12 gängmord om året under 1990-talet. En siffra som totalt exploderade upp till ett 30-tal mord 2014, och som 2017 var så hög som 42 mord.

Ett av gängen som misstänks för ett tiotal dödsskjutningar är den så kallade "Dödspatrullen" – kriminellas egna fruktade torpeder. Priset på ett huvud kan vara upp till en halv miljon kronor, enligt SVT.

Här är allt vi vet om det kriminella gänget Dödspatrullen.

Vilka dem är

Den innersta cirkeln består av fyra män, 20-21 år gamla, som är uppväxta tillsammans i Rinkeby.

Redan som barn gjordes insatser, däribland sluten ungdomsvård, för att hålla dem undan brottslighet men utan någon större framgång. 

Enligt Gunnar Appelgren består cirkeln troligtvis av fler personer. Han höftar på att de är totalt 6-10 personer.

En ny generation

Till en början var det särskilt en äldre grupp som styrde Dödspatrullen, som hade varit kriminella länge. När de började luta sig tillbaka tog den yngre generationen över. En generation som hade lättare tillgång till vapen och handgranater, bara runt hörnet.

– Dödspatrullen har tillhört ett nätverk i Rinkeby som har begått en hel del brottslighet sen ett antal år. Olika konflikter har lett till att de separerat sig. Det rör sig om fyra-sex personer som lämnade och bildade det här nya nätverket, och konflikterna fortsätter, berättar Gunnar Appelgren, kommisarie och gängexpert vid Stockholmspolisen, för Nyheter24

Konflikterna kan handla allt om från revir på en narkotikamarknad till att en flickvän har blivit felaktigt behandlad.

Brotten

Männen kom tidigt in i grövre brottslighet så som olaga hot, grov stöld, grov misshandel, narkotikabrott, våld mot tjänsteman och rån. 

I vuxen ålder har de dömts till korta fängelsestraff, där längsta strafftiden har varit ett år. 

Misstänkta för mord

Namnet Dödspatrullen grundar sig i det tiotal mord som gruppen är misstänkta för.

Det rör sig främst om dödsskjutningar som polisen misstänker att de har fått betalt för, men på grund av tysta vittnen och brist på bevis har ingen dömts.

Det första mordet de misstänks för skedde 2015. Deras 19-åriga vän ska ha varit inblandad i en rån mot Forex växlingskontor i Täby. Mordmotivet? Svek. Han hade nämligen begått rånet med fel killar. Han sköts ihjäl samma natt, uppger SVT.

Två dagar utdelades vad man tror är en hämnd på mordet – en 16-åring mördades i Brommaplan.

Och så fortsätter det. En person sviker, och mördas. Gänget hämnas. Det andra gänget hämnas tillbaka. Ett öga för ett öga, en tand för en tand.

– Det säkraste sättet att skydda sig själv i den här miljön är att angripa först. Att angripa är det bästa försvaret, man kan inte gå runt och vänta på att bli angripen. Har man kännedom eller känner sig hotad, då angriper man för att själv inte råka illa ut, säger Appelgren till Nyheter24.

Så mycket tar de betalt

Enligt en källa från den kriminella miljön som SVT har talat med, är det andra kriminella som anlitar Dödspatrullen som torpeder. De kan tjäna mellan 300 000-500 000 kronor på ett mord.

Har Dödspatrullen kopplingar till pizzeriamordet?

Måndagen 8 januari i år mördades en 25-årig man utanför en pizzeria i Rinkeby. Han hade blivit skjuten av ett skott i huvudet. Kort efter mordet spreds en bild på den döde mannen i sociala medier.

Enligt Appelgren har polisen bra koll på medlemmarna i Dödspatrullen, men kan inte bekräfta spekulationerna om att gänget är kopplade till mordet utanför pizzerian.

– Jag skulle vara försiktig med att säga det. Det är för snabba slutsatser. Det kan mycket väl vara en fortsättning eller hämnd, men vi kan inte låsa oss för då låser vi vår egen utredning, säger Gunnar Appelgren till Nyheter24.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
Hade du hört talas om gänget tidigare?
Tack för din röst!