Bestulen på mobiltelefon av maskerade män
Nicholas 9-årige son knivrånades på sin mobil i veckan i Nacka utanför Stockholm. - Foto: TT/Polisen/Privat

9-årig pojke knivrånades av fem maskerade män i Nacka

När en 9-årig pojke var på väg hem från skolan i veckan stoppades han av fem unga, maskerade män och tvingades ge ifrån sig sin mobil under knivhot. Pojkens pappa Nicholas Jessen delar nu med sig händelsen.


En 9-årig pojke var vid 15.30 på väg hem från skolan i Nacka utanför Stockholm på måndagen. Han pratade med sin mamma i mobiltelefonen och när han la på var han plötsligt omringad av ett gäng med maskerade män varav en av dem drog fram en kniv – och rånade honom på hans mobil.

– Han blev ju då jätteledsen och chockad. Sen satte han sig vid busshållsplatsen och grät innan hans mamma kom dit. Då kontaktade vi polisen, säger hans pappa Nicholas Jessen till Nyheter24.

Pojkens pappa Nicholas. Bild: Privat

Pojkens pappa berättar att området haft problem med rån mot just minderåriga sedan tidigare. Skolan och kommunen har kontaktat föräldrarna och det finns tankar på att införa väktare.

– Det var en tjej i hans klass som blev rånad för ungefär en månad sedan. Vi hade ju pratat om att det kan hända med honom så han kanske kände sig lite förberedd. 

Trots det var pojken naturligtvis väldigt ledsen efter händelsen. Pappa Nicholas beskriver honom som tyst, men att han ändå mår okej.

Till de som går runt och rånar barn har Nicholas en viktig sak att säga.

– Jag tycker att det är lågt. Det är fegt och det hör inte hemma någonstans på jorden. För sin egen skull borde de gå och anmäla sig själva. 

Pappans inlägg som delats mycket på Facebook. Bild: TT/Facebook

Pappan skrev ett Facebook-inlägg efter händelsen där han uppmanar folk att höra av sig om de har information om de maskerade männen. Inlägget fick snabbt fart och har i nuläget delats över 1 000 gånger.

– Det var inte alls min tanke att det skulle bli så stort. Men eftersom han är så ung så sticker det i ögonen på folk. Jag vill få ett slut på det här och en reaktion från samhället. Och myndigheterna. 

Pappan passar också på att säga att kommunikationen med polisen varit god – och att de tagit det på största allvar. Under tisdagen delade även polisen i Nacka/Värmdö ett inlägg på Facebook där de söker efter de misstänkta gärningsmännen. 

– Det finns en rapport om ett personrån mot en minderårig som polisen jobbar aktivt med, säger Ewa Nilsson vid polisens regionledningscentral i Stockholm, till Nyheter24.

Polisens inlägg på Facebook. Bild: TT/Facebook

Hon fortsätter att tillägga att den här typen av rån som slår till mot just minderåriga är vanligt.

– Det inträffar tyvärr allt för ofta då unga blir brottsoffer.

Polisen i Nacka/Värmdö skriver så här på sin Facebook-sida:

"Enligt uppgifter ska gärningspersonerna varit fem stycken, iklädda mörka kläder. Den mest aktiva personen ska ha varit ca 180 cm lång, ha smal kroppsbyggnad, bar en svart munkjacka med vit engelsk text på bröstet, vita gymnastikskor och mjukisbyxor. Viss osäkerhet kring signalementet finns i nuläget. Gärningspersonerna ska sedan ha lämnat i riktning mot Winborgs väg", skriver polisen bland annat.

Polisen tillägger också att det här rånet utreds som en separat händelse och inte som en koppling till de personrån som skedde i området innan jul. 

– Vi måste hjälpas åt och hålla ögonen öppna. Och civilkurage! Att markera att det här inte är okej, avslutar pappa Nicholas.

Platsen för rånet uppges vara Järla Sjö/Ekudden som tillhör Nacka kommun. Har du information om händelsen? Kontakta polisen på 114 14. 

Läs också om tjuvarnas nya obehagliga rånknep där offret hålls som gisslan.

TV: Här rånar de iPhone-butiken i Stockholm: "Jag var riktigt rädd"

Ran
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Behövs det mer civilkurage i samhället?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

1 timme sedan

Nvidia presenterar ny AI-processor

1 timme sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.

Aggressiv björn lös i Slovakien – fem skadade

igår 23:12
En slovakisk turiststad har utlyst undantagstillstånd efter att fem personer skadats i en björnattack. Bland de skadade finns ett barn.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Skellefteå

igår 22:38
"Man misstänks för rattfylleri under påverkan av narkotika.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen har hittat en kropp i sökandet efter Maja, 17

igår 22:23
En kropp har hittats i sökandet efter 17-åriga Maja i Marks kommun. Anhöriga är informerade om fyndet och en person är anhållen misstänkt för mord.

Studier om "Havannasyndrom" hittar inga skador

igår 22:12
Det så kallade "Havannasyndromet" orsakade inga hjärnskador, enligt två nya omfattande amerikanska studier.