Rakhmat Akilov
Rakhmat Akilov - Foto: TT/Shutterstuck

Chauffören försökte stoppa Rakhmat Akilov – får inget skadestånd

Lastbilschauffören försökte stoppa Rakhmat Akilov innan han påbörjade sin vansinnesfärd. Istället blev han påkörd. Men inte tillräckligt för att få skadestånd.


Den sjunde april 2017 körde misstänkta Rakhmat Akilov en lastbil nedför drottninggatan i Stockholm och dödade fyra personer. 

Det var terrordådet som skakade hela Sverige. Men det fanns en man som redan innan dådet försökte stoppa det.

Mannen som körde lastbilen, som ägs av Spendrups, innan den kapades försökte stoppa Rakhmat Akilov men blev istället påkörd. 

– Han försöker stoppa honom och blir då påkörd av bilen, inte allvarligt, men han blir ändå påkörd och bilen fortsätter iväg bort längst Drottninggatan, sa Spendrups kommunikationschef, Mårten Lyth till Sveriges radio tidigare i år. 

Trots att han dels försökte stoppa den misstänkta terrorbrottslingen och blev påkörd i processen anser inte Stockholms tingsrätt att han har rätt till skadestånd. Eftersom att det: 

”inte finns tillräcklig bevisning för att XX varit utsatt för en brottslig gärning” och att han ”inte kommer att ingå som målsägande i någon av de planerade åtalspunkterna", skriver DN

Mannen ska enligt hans målsägandebiträde Bernardo Bernales känna sig rättslös. 

– Min klient är egentligen det första terroroffret, han försökte stoppa den misstänkte och blev nästan överkörd själv. Åklagaren gör i dag bedömningen att han inte längre är målsägande, jag vet inte om han över huvud taget kommer att vara med i stämningen, säger Bernardo Bernales, som har skrivit till tingsrätten och protesterat mot beslutet, säger han till DN

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att han borde få skadestånd?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.