Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Chauffören försökte stoppa Rakhmat Akilov – får inget skadestånd

Nyheter | 17/01/2018 20:23

Lastbilschauffören försökte stoppa Rakhmat Akilov innan han påbörjade sin vansinnesfärd. Istället blev han påkörd. Men inte tillräckligt för att få skadestånd.

Den sjunde april 2017 körde misstänkta Rakhmat Akilov en lastbil nedför drottninggatan i Stockholm och dödade fyra personer. 

Det var terrordådet som skakade hela Sverige. Men det fanns en man som redan innan dådet försökte stoppa det.

Mannen som körde lastbilen, som ägs av Spendrups, innan den kapades försökte stoppa Rakhmat Akilov men blev istället påkörd. 

– Han försöker stoppa honom och blir då påkörd av bilen, inte allvarligt, men han blir ändå påkörd och bilen fortsätter iväg bort längst Drottninggatan, sa Spendrups kommunikationschef, Mårten Lyth till Sveriges radio tidigare i år. 

Trots att han dels försökte stoppa den misstänkta terrorbrottslingen och blev påkörd i processen anser inte Stockholms tingsrätt att han har rätt till skadestånd. Eftersom att det: 

”inte finns tillräcklig bevisning för att XX varit utsatt för en brottslig gärning” och att han ”inte kommer att ingå som målsägande i någon av de planerade åtalspunkterna", skriver DN

Mannen ska enligt hans målsägandebiträde Bernardo Bernales känna sig rättslös. 

– Min klient är egentligen det första terroroffret, han försökte stoppa den misstänkte och blev nästan överkörd själv. Åklagaren gör i dag bedömningen att han inte längre är målsägande, jag vet inte om han över huvud taget kommer att vara med i stämningen, säger Bernardo Bernales, som har skrivit till tingsrätten och protesterat mot beslutet, säger han till DN

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du att han borde få skadestånd?