Livstidsdömda svenska mördare som hittat kärleken bakom lås och bom

- 22/01/2018, 10:06 -

Att hitta den rätta i livet kan vara svårt. Men för Jackie Arklöv, Knutybpastorn Helge Fossmo, och Anders Eklund har det inte varit omöjligt, trots att de avtjänar livstidsstraff.

Helge Fossmo – dömd för Knutbymorden

Helge Fossmo
Bildkälla: TT

Helge Fossmo, mer känd som Knutbypastorn, avtjänar sedan 2004 livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök. Han dömdes efter att hans dåvarande fru Alexandra Fossmo sköts till döds i sitt hem och ytterligare en kyrkomedlem i pastorns kyrka skottskadades svårt.

År 2007, medan Fossmo befann sig på Kumlaanstalten, gifte han sig med en trebarnsmamma irån Skåne. Det tioårige giftermålet tog dock slut i juni förra året, då paret ansökte om skilsmässa, skriver Aftonbladet.

Juha Ruotsalainen – skar halsen av en man och knivmördade sin flickvän

I 1996 dömdes Juha Ruotsalainen till livstids fängelse efter att han skurit halsen av en man i Storfors i Värmland. 

Under en permission 2009 besökte han sin dåvarande flickvän i hennes lägenhet på Kungsholmen i Stockholm, innan han knivmördade henne. Han ringde sedan själv in och erkände brottet, som han fick ytterligare en livstidsdom för. 

Väl tillbaka på anstalten träffade han år 2012 kvinnan som skulle komma att bli hans medicinskt ansvariga sjuksköterska. Efter en tid utvecklade Ruotsalainen och kvinnan en kärleksrelation och paret beviljades förra året besökstillstånd. 

Jacki Arklöv förflyttades efter att 

Jackie Arklöv
Bildkälla: TT

Jackie Arklöv är mest känd för sin roll i Malexandermorden. I samband med att Jackie Arklöv tillsammans med Tony Olsson och Andreas Axelsson rånade en bank i Kisa, Östergötland, sköts två poliser till döds. I nuläget avtjänar Arklöv ett livtidsstraff för rovt rån, mord, mordförsök och krigsbrott. 

Under sin tid på Borås anstalt inledde Arklöv en relation med sin kvinnliga kontaktperson, som arbetade på anstalten. När ansvariga på anstalten fick nys om relationen förflyttades han till en annan anstalt. 

Efter flytten ansökte Arklöv i 2016 om att få ha telefonkontakt med kvinnan. I ansökan förklarade han att kvinnan kommit att betyda väldigt mycket med honom och påpekade att hon inte längre var anställd inom kriminalvården. 

Förvaltningsrätten valde dock att avslå ansökan då de ansåg att kvinnan kunde ha kännedom om Kriminalvårdens rutiner och säkerhetsarbete som skulle kunna utgöra ett säkerhetshot. 

Tony Olsson – träffade kärleken i kristen grupp

Tony Olsson, som också dömdes för Malexandermorden, träffade sin nuvarande fru genom en kristen besöksgrupp. Paret träffades år 2010 och hade ett och ett halvt år senare inlett en relation, varefter kvinnan gick ur besöksgruppen. 

Paret gifte sig 2013 och fick året efter ett barn tillsammans. Tony Olsson, nu Byström, avtjänar sitt livtidsstraff på anstalten i Västervik där hans barn och fru kan besöka honom en gång i månaden.

Anders Eklund – får träffa sin ”vän”

Anders Eklund
Bildkälla: TT

Anders Eklund sitter dömd för morden på 10-åriga Engla, och på Pernilla Hellgren, 31, som han begick 2008 respektive år 2000. 

Två år sedan beviljades Eklund besök från en 36-årig småbarnsmamma. Trots att ansökan godkändes, skedde besöket under bevakning då Anders enligt kriminalvården har en bristande empatisk förmåga, saknar emotionell ömsesidighet och har en sexfixering. 

Ett år efter mordet på Engla inledde Eklund även en relation med en kvinna som han beskrev som sin flickvän, medan han satt i fängelset. Dock förklarade kvinnan själv att hon inte ville beskriva dem som ett par, skriver Aftonbladet.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.