Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Läkarförbundets varning: Googla inte sjukdomar

- 18/01/2018, 16:57

Brukar du eller någon du känner googla minsta lilla symptom, åkomma eller värk? Kanske räcker det att du bara har fått ett blåmärke? Läkarförbundet avråder nu ifrån att göra det och istället söka vård.

En och annan har sannolikt sökt efter åkommor och symptom på nätet. Enligt Läkarförbundet började svenskarna göra just detta för 15 år sedan, och sedan har det bara ökat.

Som patient är det säkert lätt att tänka att det är bra att själv ha ett hum om varför åkommorna uppstått. Det kanske till och med kan vara tryggt att veta om det är farligt eller inte. 

Problemet är att det finns många ovetenskapliga uppgifter på Internet, och dessutom många diskussionsforum där råden baseras på rena spekulationer. Något som kan vara farligt.

– Söker man inte vård när man behöver riskerar man att bli sjukare, säger Heidi Stensmyren, ordförande vid Läkarförbundet, till SVT.

Patienter får fel information

En del av informationen och råden på nätet kan få den som är sjuk att pekas åt helt fel riktning. Dessutom kan avsändaren ha specifika intressen, exempelvis sådan information som hävdar att vacciner är farliga. Det sägs bland annat att mässlingsvaccinet kan orsaka autism, men det finns det inget vetenskapligt stöd för.

I många fall leder den lätta tillgången till information till mer oro för patienten. 

Enligt läkaren Henrik Widegren, specialist inom öron-, näs- och halssjukdomar och foniatri vid Lunds universitetssjukhus, kan det vara svårt att motbevisa oroliga patienter. 

Det kan handla om att de har googlat sig fram till att de skulle ha cancer. 

I andra fall behöver tillgången till kunskap inte vara negativ. Enligt Widegrens erfarenhet har det lett till en "demokratisering" av patient-läkarförhållandet, vilket i framtiden kan leda till att patienterna vågar ställa högre krav på läkarna.  

– Förut hade vi monopol på kunskap, det har vi inte längre. Det är ett nytt landskap för oss, men det är bara att anpassa sig, säger Widegren till SVT

Fördelarna

Heidi Stensmyren understryker att det även finns fördelar med att själv söka information. För den orolige kan det vara en trygghet att kunna få råd för att hantera situationen, och dessutom möta andra som har eller har haft en liknande situation.

Även sjukvården kan dra fördelar av Googlandet. När många sker på "vinterkräksjuka" eller "Influensa" kan det ge en insikt om hur aktivt ett utbrott är, skriver SVT.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du googla dina sjukdomar?