Onsdag 1 Dec
Stockholm

I dessa länder kan du få stränga straff om du röker på semestern

I olika länder gäller olika lagar om rökning. Har du koll?
Rökförbud länder. Foto: TT

I bland annat Thailand och Vatikanstaten är det förbjudet på många platser att röka cigaretter. Men har du koll på alla andra länder där det är hårda straff om du röker cigaretter?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Är du rökare och tycker om att exempelvis ta en cigarett på en uteservering, i en vacker park eller på en strand när du är på semester? 

Då borde du läsa här om vad som egentligen gäller i olika länder när det kommer till rökning. Det finns faktiskt destinationer där du kan behöva betala stora summor om du får för dig att tända en cigarett. 

Här är de populäraste resmålen där du INTE ska röka. 

Thailand

Thailand införde nyligen ett förbud mot rökning på ALLA stränder. Anledningen ska vara att fimpar förorenar deras vackra stränder. 

Detta ska du inte riskera att göra... Straffet är riktigt hårt. Upp mot 25 000 kronor i böter eller som värst ett år i fängelse. 

Läs mer om den nya lagen som träder i kraft första februari 2018 här

Vatikanstaten

Bildkälla: TT

Inför 2018 blev det total förbud mot cigaretter i Vatikanstaten. Det är nu olagligt att sälja cigaretter i hela staten på order av påven Franciskus.

Så du lär inte kunna köpa ett paket cigaretter om du svänger förbi i Vatikanstaten inte. 

Läs mer om förbudet här.

Spanien

Åker du till Spanien är det viktigt att tänka på att inte röka i närheten av sjukhus, dagis, lekparker men även andra offentliga platser. Sedan 2011 är det strängt förbjudet. 

Skulle det vara så att du stöter på en riktigt sträng polis så kan din tända cigarett ge dig böter från 270 kronor till 5 400 kronor, skrev Aftonbladet.

New York

I New York, USA, är det sedan 2011 förbjuder att röka i kommunala parker, på stränder och vissa gångstråk. Är du sugen på att besöka populära Times square? Där får du inte heller röka. 

Straffet är böter på 320 kronor böter enligt Sydsvenskan. En liten men ändå otrevlig kostnad.

Indien

Är du en rökare och vill besöka Indien? Då kan det bli lite problematiskt. Sedan 2008 är det nämligen förbjudet att röka på nära alla allmänna platser, skriver SVT.

Bötern låg 2008 på 30 kronor. En kostnad som inte gör så värst ont i fickan. Men att få skäll av polisen i ett främmande land är väl aldrig trevligt?

Japan

Precis som i Indien så är det inte att rekommendera att röka utomhus i Japan. Även om Japaner röker en hel del så gör de ofta de inne i lyxiga rökrum. 

Så gör som befolkningen om du vill undvika böter på ungefär 200 kronor, skriver Sydsvenskan. 

England

I England är det olagligt att röka med barn under femton i samma bil. Lagen trädde i kraft år 2015. Gör du inte som lagen säger kan du betala upp till 650 svenska kronor i böter. 

– De har oftast inte något val om de ska åka i bilen och kanske inte kan säga åt den vuxne att inte röka, sa hälsoministern Mark Drakeford till BBC vid tillfället. 

Se även: Sarah som nekades köpa cigaretter för att hon såg för ung ut

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Röker du?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela