Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu blir det förbjudet att röka cigaretter på stränder i Thailand

- 18/01/2018, 22:18

Från och med första februari 2018 blir det olagligt att röka på alla stränder i Thailand. Och straffet? Ja, det är verkligen inte nådigt.

Gillar du att ligga på stranden med en drink i ena handen och en cigarett i andra handen? Och ÄLSKAR du Thailand? Då är detta inte en positiv nyhet för dig. 

Från och med första februari 2018 blir det olagligt att röka på alla stränder i Thailand. Tidigare har Thailand förbjudit e-cigaretter, här kan du läsa mer om det här, och haft förbud på de mest populära stränderna men nu tar de alltså det här med rökning ett steg längre, skriver Ekstrabladet. 

Anledningen är att Thailand länge har kämpat mot stränder fyllda med cigarettfimpar. Och det kanske vi kan förstå! 

Thailand cigarettförbud
Bildkälla: Pixabay

Den nya lagen är något som verkligen påverkar oss svenskar. Dels för att Thailand är ett av våra favoritdestinationer men också för att vi röker en hel del i Sverige. 

Men vad blir då konsekvenserna om du, ändå, tänder en cigarett på en strand i Thailand?

Vi kan väl säga så här. Gör det inte! Du riskera inte bara att behöva betala en saftig bot du kan också behöva åka in i finkan. 

Boten planeras att ligga på 100 000 Thailänska baht, vilket är ungefär 25 000 svenska kronor. Och du riskerar att åka in i upp till ett år.

Men enligt Ekstrabladet som pratat med Michael Schulz, ledare över SOS internationella servicekontor i Thailand, kommer inte boten ligga på så mycket.

Han estimerar att den kommer ligga på ungefär 15 svenska kronor. Men han säger också att det inte finns någon reseförsäkring som täcker dessa typer av brott ifall det skulle bli större kostnader. 

– I allmänhet finns det ingen försäkring som täcker om du gör något som strider mot en lokal lag. Rökförbudet gäller på samma sätt som om du kör för fort, slänger avfall på gatan eller vad som helst. Det är något du har förstört och därför måste du själv komma ut ur det. Det finns ingen reseförsäkring som täcker sånt. 

Se även: Sarah som nekades köpa cigaretter för att hon såg för ung ut

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.