Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 saker du behöver veta om vapenamnestin

- 24/01/2018, 17:03 -

1 februari-30 april 2018 råder vapenamnesti i Sverige. Men vad innebär det? Vad gör polisen med vapnen, och vad händer sen?

De senaste veckorna har dödsskjutningar och vapenamnesti då och då hoppat upp i medierna. Vapenamnesti är ovanligt. I Sverige har vi bara haft detta tre gånger – åren 1993, 2007 och 2013.

Och nu, 2018, gäller vapenamnestin 1 februari - 30 april.

Men vad innebär det egentligen? Det reder Nyheter24 ut.

1. Vapenamnestin 2018

Vapenamnesti innebär att människor har rätt att lämna in vapen helt anonymt under en viss period. Detta innebär att polisen heller inte får göra några efterforskningar om innehavet. 

Den som lämnar in ett vapen eller ammunition under perioden löper heller ingen risk för att dömas.

2. Varför vapenamnesti nu?

En av anledningarna är att gängmorden har ökat avsevärt sedan 1990-talet. Gunnar Appelgren, polis med expertis på gängkriminalitet, har tidigare berättat för Nyheter24 att siffran totalt exploderade upp till ett 30-tal mord år 2014. Under 2017 var siffran så hög som 42 mord. Läs mer om Dödspatrullen som sätter skräck i Rinkeby här.

En anledning är särskilt dödligt våld med skjutvapen.

– Det dödliga våldet med skjutvapen ökar liksom antalet insmugglade illegala vapen. Att minska illegala vapeninnehav är en betydelsefull åtgärd för att motverka att vapen används i brottsliga sammanhang, säger polisens projektledare Joakim Norenhag via polisens hemsida.

Vapenamnesti i Sverige 2018
Bild: TT

3. Skillnaden på lagliga och illegala vapen

Så vad gör det verkligen för skillnad huruvida vapnet man innehar är illegalt eller inte?

Anledningen är givetvis att det är mycket högre risk att illegala vapen missbrukas. Till skillnad ifrån lagliga vapen som har licens kan de illegala komma i orätta händer, och används vid brott.

– Det här är vapen som ofta förvaras bristfälligt, undanstoppade eller gömda på exempelvis vindar och i uthus, säger Norenhag.

4. Kollar ägare

Polisen må inte ha någon rätt att göra efterforskningar om innehavet, men de kollar alltid om det finns någon registrerad ägare till vapnet.

Om polisen får en träff hör de av sig till ägaren. De har då en månad på sig att göra anspråk på vapnet. Om inte, kommer vapnet överlämnas till Nationellt forensiskt centrum. Där kommer det undersökas och eventuellt skrotas.

Vapnen polisen får in skrotas eller lämnas in på museum
Bild: TT

Ibland lämnas vapen över till museum om de anses vara sällsynta eller speciella.

5. Dessa vapen gäller

Vapenamnestin gäller bara skjutvapen och ammunition. Sprängmedel eller explosiva varor kommer inte omfattas av 2018 års vapenamnesti. Om du hittat något sådant ska du ringa 114 14 för råd.

Tänk på:

Om du ska lämna in ett vapen under perioden ska du se till att skruva isär vapnet och förpacka det i en väska eller låda på vägen till polisen.

Så här mycket har lämnats in tidigare år:

1993 lämnades 17 700 vapen och 16 ton ammunition in.

2007 lämnades 13 835 vapen och 14 ton ammunition.

2013 lämnades 15 132 vapen och 36 ton ammunition.

Källa: Polisen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du vapenamnesti är bra?