Måndag 25 Okt
Stockholm

Mår din hund psykiskt dåligt? Här är tecknen du måste hålla koll på

Så vet du om din hund lider av psykisk ohälsa.
Hundar. Foto: Pixabay/TT

Hundpsykologen Kicki Fellstenius förklarar hur du ser att din hund mår dåligt eller visar tecken på aggressivitet. Som är väldigt viktigt att ha koll på!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Är du orolig över att din hund kanske inte beter sig som den bör? Kanske skäller din hund mycket på andra hundar och människor?

Här är, enligt hundpsykologen Kicki Fellstenius, varningstecknen du bör hålla koll på. 

Hon börjar med att berätta för Nyheter24 att ett problem för andra behöver inte alltid vara ett problem för andra eller för hunden. 

– Bor man ensligt med få besökare tycker man troligtvis att det är jättebra att hunden vaktar och skäller, men om man bor mitt i stan är det sannolikt att man inte vill att den ska vakta mot alla som rör sig runt hemmet. 

Ett annat exempel är att en hund som är rädd för fyrverkerier inte kommer vara det om en inte blir utsatt för de.

Sen finns det saker som är problem för alla hundägare och för hunden. Och det är just de du behöver ha koll på. 

– Tecken på att hunden inte mår bra kan vara antingen att den ger ett stressat och hyperaktivt intryck, eller att den är apatisk eller slö. Särskilt om den dessutom ”överreagerar” eller reagerar väldigt kraftigt i specifika situationer. Om hunden blir rädd blir den väldigt rädd. Och om den blir arg blir den väldigt arg. Det kan också vara att den blir arg eller rädd i situationer som den klarat tidigare eller som de flesta andra hundar klarar. 

Bildkälla: TT

Psykiskt ohälsa är inget man brukar slänga med när det kommer till hundar MEN de kan drabbas av något som kallas av "hormonell obalans" och precis som människor må dåligt psykiskt.

– Hundar kan lida av rädslor och stress. Om man tar rädsla som exempel så är benägenhet att utveckla rädsla starkt ärftligt. Men det påverkas också av hundens erfarenheter och livsmiljö. Livskvaliteten för en hund med många rädslor är ofta väldigt dålig. Och inte bara för hunden utan även för dess familj, eftersom hela familjen påverkas av att hunden mår dåligt. 

Och det är just problem med rädslor hos hundar som flest personer söker hjälp för utöver "vardagsproblem". 

De vanligaste lite allvarligare beteendeproblemen, som kan vara bra att söka hjälp för, är när rädslor och osäkerhet tar uttryck i aggressivitet och utfall. Eftersom att det ofta missförstås av omgivningen.

– Ofta förvärras problemen på grund av oförståelse från omgivningen. Ägarna och/eller andra i hundens omgivning ser inte hundens små signaler om att den vill vara ifred eller ha ökat avstånd, vilket till slut leder till att hunden måste visa sin osäkerhet tydligare och säga ifrån genom att morra eller göra utfall. 

Se också videon om Bethany som tros har dödats av sina hundar

Läs också om fem tecken på att du inte borde skaffa hund

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du hund?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela