Fredag 7 Maj
Stockholm

Vikanders middag med kungaparet: "Vågade inte ta en klunk vatten"

Alicia Vikander och kungaparet
Alicia Vikander åt middag med brittiska kungaparet under deras vistelse i Stockholm. Foto: TT

Hur ska man bete sig när man är bjuden på middag hos ett kungligt par? Alicia Vikander berättar att hon var riktigt osäker på reglerna och hade velat haft en brief innan hon satte sig till bords med Prins William och hertiginnan Kate.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Alicia Vikander hade sitt superår förra året minst sagt. Med både giftermål med sin kärlek Michael Fassbender och stora filminspelningar som "Tomb Raider" och "Freak Shift". Året innan blev hon den andra svenska kvinnan någonsin som vunnit en Oscar efter Ingrid Bergman.

Skådespelarkarriären började tidigt för Alicias del, redan som sjuåring medverkade hon i "Kristina från Duvemåla" och flera andra produktioner. 

Alicia sökte fem gånger till olika svenska teaterhögskolor efter gymnasiet utan att bli antagen. 

Även om hon inte blev antagen till någon teaterhögskola rullade allt igång med Alicias medverkan i TV-serien "Andra avenyn" och polisserien "Höök". 2010 kunde biobesökare njuta av hennes rollprestation på vita duken, när hon spelade huvudrollen i filmen "Till det som är vackert". Rollen gav henne dessutom en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll 2011.

Hennes stora superkarriär började 2012 när Alicia spelade i danska filmen "A Royal Affair" mot Mads Mikkelsen och senare filmer som "Testament of Youth", "Anna Karenina" och "Ex Machina".

2015 prydde Alicia omslaget till Vouge, det var då 40 år sedan en svensk lyckades hamna på omslaget. Modellen Gunilla Lindblad var med på flera omslag under 1970-talet.

Några andra roller som Alicia Vikander har spelat efter sin Oscarsvinst är mot Matt Damon i den senaste Bournefilmen. Hon är dessutom aktuell som Lara Croft i den tredje filmatiseringen av Tomb Raider.

I kvällens avsnitt av Skavlan gästar Alicia Vikander. Hon berättar om middagen med Prins William och hertiginnan Kate under deras besök i Stockholm. 

 – Jag satt och kikade, och jag gissade att man väntar men var inte helt säker på vilka etikettsregler som gällde. Jag var väldigt hungrig, säger Alicia Vikander och fortsätter:

– Normalt sett när man är över tio personer tror jag man har tillåtelse att börja äta, men det var ingen annan som började så jag höll tillbaka.

Skavlan sänds varje fredag  kl 21.00 i SVT1

Se intervjun i klippet ovan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kan du vett och etikett?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela