Psykisk ohälsa bland ungdomar har ökat
De senaste 20 åren har psykisk ohälsa bland barn och ungdomar ökat markant enligt en rapport från Socialstyrelsen. - Foto: TT

Psykisk ohälsa allt vanligare bland unga – ökning senaste 20 åren

De senaste 20 åren så har psykisk ohälsa bland barn och ungdomar ökat i Sverige. Enligt en rapport från socialstyrelsen så kan ökningen bero på en hög kravställning på ungdomarna.


I en rapport som socialstyrelsen släppte i december förra året så visar statistiken att psykisk ohälsa är allt mer vanligt bland ungdomar och speciellt bland unga kvinnor i åldern 18–24. 

De senaste 20 åren har psykisk ohälsa bland barn och unga vuxna i Sverige och idag har närmare 190 000 barn och unga vuxna någon form av psykisk ohälsa. 

Det handlar om både självrapporterade psykiska besvär och diagnostiserade psykiska sjukdomar.

– Man kanske har högre krav på sig i dag, säger Peter Salmi rapportförfattare och utredare inom psykiatri på Socialstyrelsen till SVT.

Kommer sannolikt att fortsätta öka framöver

Diagnoserna som främst bidrar till ökningen som skett är depressioner och olika ångestsyndrom. Diagnoser som tyder på skadligt bruk och beroende av olika substanser har även de ökat, främst bland unga män.

– Det här är diagnoser som kan vara kopplade till stress, att man har höga krav på sig. Är det tuffare i skolan eller att ta sig in på arbetsmarknaden kanske man utvecklar nedstämdhet och känner oro inför framtiden, fortsätter Peter Salmi.

Barn jobbar som små projektledare

Orsakerna till varför antalet har ökat är fortfarande okända. Mycket tyder på att ökningen, som innefattar stora delar av ungdomsgruppen, är kopplat till ungdomarnas liv generellt, så som skolperioden, vuxenlivet eller inträdet till arbetsmarknaden.

– Det skulle kunna handla om att det är svårare ta sig in på arbetsmarknaden i dag än tidigare, eller att utbildningarna är mer teoretiska. I dag jobbar barnen nästan som små projektledare och om man till exempel har adhd kanske man behöver mer hjälp än tidigare, säger Peter Salmi.

Förhöjd risk för självmord

Socialstyrelsen kan i sin rapport konstatera att barn och ungdomar som diagnostiseras löper, förutom långa sjukdomsförlopp med behov av psykiatrisk vård, en förhöjd risk för suicidförsök och suicid över tid.

Behöver du vända dig till någon för hjälp, råd eller för att prata? Nedan finns ett urval av nummer du kan ringa.

Till dig över 18:
Hjälplinjen (öppet mellan 13:00-22:00 alla dagar) – 0771-22 00 6
Jourhavande Medmänniska (öppet 21:00-06:00 alla dagar) – 08-702 16 80

Till dig under 18:
BRIS (öppet mellan 14.00-21.00 alla dagar) – 116 111
Rädda Barnen (öppet 15:00-18:00 alla dagar – 0200-77 88 20

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du någon som lider av psykisk ohälsa?
Tack för din röst!