Älg på vinterväglag. Bärgaren Kent.
Bärgaren Kent från Frusna vägar berättar vad du ska göra om du möter en älg

Så här ska du göra för att inte köra på en älg

Oftast hinner man knappt reagera när olyckan är framme. Men ibland så hamnar man på vägen samtidigt som en älg, precis vad du ska göra i den situationen förklarar bärgaren Kent.


Att olika former av vilda djur springer ut på vägarna och orsakar bilolyckor är ett återkommande problem i vårt avlånga land. Under vintern kan vädret göra att det blir ännu svårare att hinna bromsa om du stöter på ett djur på vägen. 

Programmet Frusna vägar som sänds på TV3 handlar just om de problem som skapas när snö och is täcker vägarna. Viltolyckor är inte ovanliga under bärgaren Kents arbetsdagar. 

– Oftast hinner du inte ens reagera, säger han i programmet. 

Bärgaren Kent är med i programmet Frusna vägar

Men han ger en hel del tips för hur du ska göra om du mot förmodan skulle hinna se en älg på vägen. 

– Bromsa in kraftigt, kan du inte stanna av någon anledning, så försök avgöra vart älgen är på väg och styr åt andra hållet, säger han.

Han säger också att om man inte kan komma undan en älg som befinner sig på vägbanan så bör man styra åt sidan och stanna i väggrenen. 

– Ser man en älgkalv så kan man vara helt säker på att en älgko finns i närheten, berättar han. 

Kent säger att det funkar på samma sätt tvärtom. Ser du en älgko kan du vara ganska säker på att kalvar finns i närheten. Så var vaksam även om du tycker att du har koll på en av älgarna. 

Alla Kents tips kan du höra i klippet ovan. 

Frusna vägar sänds tisdagar 20:00 i TV3. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du körkort?
Tack för din röst!