Stockholm

Lyxfällans expert: Det här ska du göra för att nå din drömekonomi

Betalar med dator
Pengar. Foto: TT

Tycker du om den korta snabba vägen till belöning? Eller är du den som sparar tills du ser något du verkligen vill lägga pengar på? Här ger Lyxfällans expert Magnus Hedberg de bästa tipsen för att nå drömekonomi.


Läs mer

Nyheter24 träffade en av Lyxfällans experter Magnus Hedberg under programmets pressträff och passade på att fråga vad det är som får folk att hamna riktigt snett ekonomiskt, och även hur man ska gå till väga för att nå sin drömekonomi.

– Det börjar med att man konsumerar lånade pengar då ens egna inte räcker till och det är då det börjar gå fort utför, säger Magnus Hedberg till Nyheter24. 

Han berättar att de har haft deltagare som inte haft råd att gå i pension. Men otåligheten efter mycket pengar är större hos de yngre personerna.

– De orkar inte göra den långa resan utan tar hellre den korta dumma vägen. De orkar inte utbilda sig, spara och skaffa sig en bra inkomst. De vill ha all belöning här och nu.

Här är Magnus Hedbergs fem tips som tar dig närmre din drömekonomi:

1. Var rättvis mot dig själv och din plånbok. 

– Du kan inte leva för mer än din inkomst. Om du inte kan shoppa så ska du helt enkelt inte göra det.

2. Låt inte socialt tryck påverka plånboken

– Titta inte runt för mycket på vad andra gör eller låt socialt tryck påverka vad du ska göra med dina pengar. Istället tänka till vad man själv vill göra med sitt liv och sina pengar.

3. 24-timmars regeln

– Om du får ett shoppingbegär så tipsar Magnus om 24-timmarsregeln. Köp inte de där skorna eller väskan nu, utan tänk i 24 timmar och så har kanske det värsta begäret lagt sig och det känns inte lika viktigt att shoppa längre.

4. Gör en budget

– Ett tråkigt men väldigt viktigt tips är att göra en budget. De flesta vet exakt vad de tjänar men har ingen aning om hur mycket pengar de gör av med eller hur mycket pengar de lägger på latte på stan. Är det 200 eller 2 000 kronor du lägger på kaffe på stan i månaden? 

5. Man ska ha kul! 

– Många förknippar att ha koll på sina pengar med att det är jobbigt och tråkigt, men jag skulle vilja vända på det. Själva poängen är att om man har koll på sina pengar så kan man lägga det som blir över på något roligt.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du en slösare?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.