Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Har du svårt att styra ditt shoppingsug? Då måste du läsa det här

Nyheter | 12/02/2018 15:24

Att shoppa är alltid härligt och det finns alltid någon man vill ha. Men hur starkt är suget? Har du svårt att styra det? Då måste du läsa det här och ta in vad experten säger.

Du surfar runt lite på nätet och helt plötsligt kommer det upp reklam för skor. Du blir triggad och tänker ”jag måste köpa dessa”. Du har 20 stycken, men du vill ändå ha just dem reklamen visar. Om du inte har så stor kontroll över ditt shoppingbegär så går du från tanke till handling och klickar hem dessa. 

Nyheter24 träffade Patrik Wincent, terapeut och coach i programmet Lyxfällan. Han tipsar om hur man ska komma bort från sitt shoppingbegär och komma in på rätt tankespår.

– Det gäller att identifiera sina tankar, identifiera våra röster i huvudet som säger till oss att shoppa. 

Patrik Wincent berättar att det är bra att få ett helikopterperspektiv på situationen. När du väl har det upptäcker du att du kanske inte alltid behöver shoppa när begäret slår till. 

Nyheter24 bad Patrik Wincent att ge några riktigt bra tips på hur man ska tänka om man känner att kontrollen över sitt shoppingbegär börjar fallera.

1. 30-dagars regeln

– Det här tipset är verkligen bra. Om du ser något du vill köpa NU, vänta i 30 dagar. Om du fortfarande vill köpa produkten så gör det om din budget tillåter. Oftast brukar begäret ha lagt sig och man vill inte ha produkten längre.

2. Avtal med vän

– Att ha ett avtal med en vän när det gäller vad du får köpa eller inte köpa är bra. Varje gång du vill köpa något checkar du först av med kompisen som kan se det från ett annat perspektiv. Är det en önskan eller ett behov av att köpa den här produkten?

3. Kontanter

– Nu är ju inte kontanter det populäraste längre men för någon som inte kan hålla i pengar är det bra. När du lämnar lägenheten har du bestämt en viss summa som du får ta med dig och på det viset gör du inte av med mer än vad du tänkt dig.

4. Inga kreditkort

– Förstör alla kreditkort, klipp sönder dem totalt.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Shoppar du mycket?