Nya krav för tankning med kontokort
Från den första februari har VISA & Mastercard ställt nya krav på drivsmedelsbutiker runt om i Sverige. - Foto: TT

Nu blir 1 500 kronor reserverade på ditt kort varje gång du tankar

Från och med första februari i år så har svenska drivsmedelsbolag infört nya rutiner efter krav från VISA och Mastercard. När kunder nu tankar med kontokort så reserveras ett belopp på 1500 kronor från kundens konto.


Sedan den första februari så har nya regler trätt i kraft för dig som brukar tanka med kontokort. Alla tankningar med kontokort kräver numer en reservation på 1 500 kronor uppger Mest Motor.

I och med den nya kortkontrollen så skickas det en förfrågan från bensinmacken till kundens bank om att reservera ett belopp på 1 500 kronor. Skulle det finnas mindre än 1 500 kronor på kontot så reserveras den summan istället.

Under reservationstiden så är kundens pengar låsta i ett par minuter. Syftet med det är att kunna garantera att kunden kan betala för bensinen.

Bild: TT

"Det är branschstandard och ett krav från Visa och Mastercard. Samtliga drivmedelsbolag gör på det här sättet", skriver Circle K i ett mail som Radio Sandviken har publicerat på deras facebook.

Cirkel K förklarar vidare i sitt mail:

"Detta är som sagt ett krav från VISA och Mastercard samt bankerna i Sverige som vi följer och där kortutgivande bank ska hantera frågor från kund. Vi har inte gått ut med någon egen pressinformation om detta".

Nyheter24 fick tag på Niclas Brantingson, presschef på Preem, som styrker det Cirkel K beskrev i sitt mail.

– Det är en branschstandard som har införts från och med första februari och det är Visa och Mastercard som ligger bakom detta.

Han fortsätter:

– Vi har informerat våra kunder och det ska VISA och Mastercard också ha gjort. 

Oklara reservationstider

Även fast reservationstiden endast ska vara någon minut så har det dykt upp fall då människor som har tankat med kort inte fått tillbaka sina pengar på flera dagar.

Fredrik Danielsson från Sikfors fick 1 500 kronor reserverade inte bara en dag, utan fyra dagar när han tankade för 200 kronor på OKQ8 förra året.

– Jag ifrågasatte det här för jag tyckte att det var märkligt att om man handlar för 200 kronor att det ska reserveras 1 500, säger Fredrik till Sveriges Radio.

Han fortsätter:

– Dessutom fick jag beskedet att det kommer att regleras men det kan ta ett par fyra dagar och i det här fallet innebär det att det skulle det regleras på torsdag morgon och jag hade tankat på söndag.

Beloppet ska justeras enligt tankningen

– VISA:s regelverk säger att den summa som reserveras när tankning påbörjas ska justeras till det faktiska beloppet så snart tankningen är slutförd, säger Jonathan Stara, presskontakt på VISA.

Han säger vidare:

– Om en kund mot förmodan skulle upptäcka att detta inte skett bör han eller hon vända sig till sin bank.

Om du kör mycket bil kanske du också vill läsa om förslaget som kan göra att bensinen blir billigare – men bara i en del av Sverige. Och minns du vad bensinpriset låg på under tidigt 80-tal? Inte? Här får du svaret.

TV: Så mycket har bensinpriset ökat på 30 år

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit informerad om de nya kravet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.