Måndag 19 Apr
Stockholm

De här sakerna får du inte skriva på din studentmössa

De här sakerna får du inte skriva på din studentmössa.
Tar du studenten i år? Det här får du inte skriva på din studentmössa. Foto: TT (Montage)

Att ta studenten är något som många längtar till, men också att äntligen få chansen att designa sin egen studentmössa. Men det finns saker du inte får skriva på den, har du någon koll på vad det är?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ska du ta studenten till sommaren?

Då kommer du säkert också att beställa den där efterlängtade studentmössan, som du förmodligen började tänka på hur den skulle se ut redan för flera år sedan.

Men får man skriva vad man vill på sin studentmössa?

Nej, det får man verkligen inte göra. Vi ringde upp ett företag som tillverkar studentmössor för att ta reda på var gränsen går.

– En del skriver roliga grejer, det kan vara interna skämt mellan vänner eller ordet "arbetslös" och det tycker vi är helt okej. Men när det blir stötande eller okänsligt är det inte okej, säger Alexander Grepe, grundare av Abc-gruppen, till Nyheter24 och fortsätter:

– Bara förra veckan stoppade vi en mössa där någon hade velat skriva något i stil med "knulla fitta" och det är inte okej. Det får inte vara sexistiskt eller rasistisk, den gränsen drog vi för länge sedan.

Ett gäng tonåringar tar studenten
Vad får man inte skriva på sin studentmössa? Bildkälla: TT

Grape berättar att en del säkert sitter med sina kompisar när de designar sina mössor och skriver saker som ett "skämt".

Men de beställningarna som går över gränsen och emot reglerna stoppas. En del ord fångas upp direkt när designen görs, och andra stoppas manuellt.

– En del ord beror på i vilket sammanhang de sätts, som "hora". På spanska är det en helt annan sak och då får man titta på i vilket sammanhang ordet används och göra en bedömning.

Men vad man skriver på sin studentmössa får inte vara sexistiskt, okänsligt, rasistiskt eller stötande.

– Det är inte kul att skriva "fuck bitches", i många fall är det en mamma som betalar och en mormor som stolt ska se det. Det är inget vi tjänar pengar på.

Du kanske även vill läsa den här artikeln: Lisa, 19, var nykter på sin student – då gjorde polisen det här.

Eller den här: Kan det här vara Sveriges häftigaste studentutspring?

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du tagit studenten?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela