Onsdag 5 Okt
Stockholm

Här är nya reglerna för bilbesiktning du måste ha koll på

Ungt par kör bil – till höger bild från bilprövningen.
I vår börjar nya regler gälla – har du inte koll kan du få körförbud. Foto: TT

Den 20 maj 2018 började nya regler gälla för bilbesiktning. Om du inte följer reglerna kan du få körförbud. Men oroa dig inte, här är allt du behöver ha koll på inför din bilbesiktning.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hur bra koll har du på de nya besiktningsreglerna som gäller sedan 20 maj 2018? Om du inte har koll finns det en överhängande risk att din bil faktiskt får körförbud.

Enligt Allt om bilar riskerar hela 600 000 fordon att få körförbud redan i slutet av maj om deras ägare inte följer de nya reglerna. 

Vad innebär nya besiktningsreglerna?

Det nuvarande systemet, där man ska kolla på sista siffran i registreringsnumret för att veta när bilen ska besiktas, tas bort. Istället införs ett system där bilen ska besiktas senast 36 månader efter att den togs i trafik för första gången. 

Andra gången ska bilbesiktningen ske senast två år efter den första bilbesiktningen. Efter det är det besiktning var fjortonde månad som gäller. Reglerna börjar gälla 20 maj 2018, och är en anpassning efter EU-regler. 

– Fordonsägare måste vara uppmärksamma på att datumet för nästa besiktning som står på det senaste besiktningsprotokollet kan vara felaktigt, eftersom det datumet baseras på de nuvarande reglerna, säger Transportstyrelsens utredare Anders Gunneriusson i ett pressmeddelande.

Påföljder vid bilbesiktning

För den som kör bil som har körförbud blir böteslappen 1 500 kronor.

Med andra ord är det viktigt att du besiktigar bilen direkt när du fått en tid. Det är en deadline som inte går att skjutas på.

Om det dyker upp fel och brister i bilen under besiktningen så måste dessa åtgärdas. En bil som körs utan att fel fixats kommer direkt att få körförbud.

Har något ändrats i bilen, exempelvis att motorn har bytts ut, så måste det ske en ny besiktning. En sådan besiktning kallas dock för registreringsbesiktning, vilket inte är detsamma som en "vanlig" besiktning. Därför är det viktigt att skilja på begreppen.

Om du vill veta när just din bil ska besiktas kan du skriva in registreringsnumret på Transportstyrelsens hemsida. 

Här kan du läsa fler bilnyheter!

Måste du snart besiktiga bilen?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.