Torsdag 15 Apr
Stockholm

Det här ska du göra om din mensvärk inte går över av värktabletter

Ledsen kvinna. Kvinna som tar sig på magen.
Det här kan du göra om vanliga värktabletter inte hjälper mot mensvärk. Foto: Shutterstock/Montage

Det finns många där ute som har problem med mensvärk. För vissa hjälper det inte att ta vanliga värktabletter, men var inte orolig. Det finns receptbelagda läkemedel och annat du kan göra för att lindra. Gynekologen svarar på vad du ska göra.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det finns många personer där ute som lider av mensvärk. Den veckan i månaden kan vara ett riktigt helvete då du känner dig uppblåst, trött men framförallt har en smärta i nedre delen av magen som också kan stråla ut i ländryggen. Det är verkligen inte roligt. 

För en del hjälper det gott och väl att ta några vanliga värktabletter eller använda en värmekudde för att lindra, men för en del hjälper det inte alls. Vad ska man göra då?

Jo, det finns såklart hjälp att få. Man ska inte behöva ha så ont av sin mensvärk. Det finns receptbelagda läkemedel som en gynekolog kan skriva ut, men först bör du kolla upp så att det inte är något annat som orsakar den kraftiga mensvärken. 

Vi pratade men gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner som säger att man ska kontakta en gynekolog om man upplever att det inte går att lindra mensvärk med vanliga värktabletter. 

– Då kan gynekologen göra ett ultraljud för att se till så att allt ser normalt ut och sen ge hjälp, säger hon. 

Det finns tillstånd som exempelvis endometrios som kan orsaka mensvärken, men också andra sjukdomar, och då kan man behöva behandling för dem i första hand. 

– Om man till exempel har endometrios och inte får behandling kan det leda till att det blir svårare att får barn i framtiden och till en sammanväxning i magen, men med behandling kan man undvika detta, säger Kopp Kallner. 

Hon säger också att det finns mycket att välja på vad gäller receptbelagda mediciner för att lindra mensvärk. Det finns både starkare smärtlindrande men främst mediciner som gör att man inte får mensvärk alls. Då behöver man inte heller ta så mycket mediciner. 

Läs också om 7 saker killar undrar om mens – men inte vågar fråga. Deras funderingar hittar du här

Har du mycket mensvärk?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela