Det är inte långt kvar nu!
Då kommer våren äntligen hit - Foto: TT/Shutterstock (Montage)

Trött på kyla och snökaos? Då kommer våren till Sverige

Värme, fågelkvitter och kanske en liten fika på en uteservering. Ja, våren är en underbar årstid. Men när kommer våren egentligen? Enligt SMHI är det inte alls så långt kvar innan det i alla fall är den meteorologiska definitionen av vår.


Du sitter säkert och tittar ut genom fönstret och saknar solen flera gånger om dagen när du ser snön som vräker ned. Eller bara tanken av att få känna solens värme och höra fåglarnas kvitter när du är ute och går. 

Men ute nu är det bara snökaos, kallt och förseningar i kollektivtrafiken. Här kan du läsa mer om snökaoset som härjar i Sverige. 

Men när är det dags att slänga ner vinterjackan, vantarna och mössan i källaren och plocka fram vårjackan och tygskorna? Ja, när kommer egentligen våren?

Svaret är att det faktiskt inte är så långt kvar innan våren äntligen kommer hit. 

Sen hur du definierar vår är upp till dig, men den meteorologiska definitionen av vår är i alla fall när dygnsmedeltemperaturen är över nollan och under tio plusgrader, och stigande i sju dygn, enligt SMHI.

Det finns även några exempel på när våren normalt brukar komma. För er i Stockholm är det den 16 mars som gäller och i Malmö är det så tidigt som 22 februari. Kiruna får vänta fram till första maj och för Östersund är det 11 april. 

Snart är det vår. Bildkälla: TT

Så det är faktiskt inte långt kvar. 

Och sen är det sommar, sol och bad. Dygnsmedeltemperaturen ska vara minst tio plusgrader och det ska vara varaktigt, det är den meteorologiska definitionen av sommar. 

I Stockholm brukar det vara runt den 13 maj, för Malmöborna är det 8 maj som gäller och som med våren får ni i Kiruna vänta längre då det brukar vara runt den 18 juni och i Östersund är det 29 maj.

Men om du är ett fan av våren så är det alltså inte så lång tid kvar innan vi får höra fåglarnas vackre kvitter!

Visste du att det är mer vanligt att tappa mer hår på sommaren och på hösten? Om inte så kan du läsa mer om det härÄlskar du våren? Här kan du läsa om sju bevis på att vintern är den mest romantiska årstiden.

Vilken årstid passar dig bäst egentligen? Det kan du testa här

På tal om vinter. Vinterkräksjukan är här – se i videon hur du skyddar dig från smittan:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om våren?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

Flodhäst dök upp i villakvarter: "Blev livrädd"

Invånare i Kapstadenförorten Grassy Park fick en rejäl överraskning i helgen. Nedför gatan strosade en flodhäst.

Rejält lyft för rysk oljeexport i april

Oljeexporten från Ryssland – en viktig intäktskälla för att finansiera Vladimir Putins invasionskrig mot Ukraina – rusade i höjden förra veckan. Man får gå tillbaka ett år i tiden för att hitta större veckoflöden av olja från de ryska hamnarna.

Kristersson varnar för eskalering i Mellanöstern

Den explosiva situationen i Mellanöstern är en av de viktigaste frågorna när EU-ledarna möts för ett extrainsatt toppmöte i Bryssel. En eskalering skulle snabbt kunna bli okontrollerbar, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Aktiehandeln lyfter bankvinster i USA

Den amerikanska storbanken Bank of America redovisar en nettovinst på 6,7 miljarder dollar, vilket var i linje med förväntningarna.

Unga britter kan få rökförbud hela livet

Storbritannien vill införa en lag som ska förhindra att unga människor börjar röka. Lagförslaget innebär att alla som fyller 15 år i år inte kommer att få köpa tobaksprodukter – någonsin.