Martina skulle byta blöja på sitt spädbarn – då lossnade skötbordet

- 28/02/2018, 22:06

När Martina, 25, bytte blöja på sin fem månader gamla son på vårdcentralen så lossnade skötbordet som satt på väggen och ramlade ned i golvet.

I måndags var 25-åriga Martina Johnsträd på sin vårdcentral i Åmål med två av sina tre barn. Men när Martina skulle byta blöja på sin fem månader gamla bebis hände det som aldrig någonsin borde få hända. 

Skötbordet lossnade från väggen, något som SVT Väst var först med att rapportera om.

– Det var första gången jag använde det skötbordet, Jag är alltid försiktig så jag höll honom i handen när jag skulle ta en blöja. Men när jag lyfte honom så rasade skötbordet från väggen, berättar Martina för Nyheter24.

Sonen fick överdelen av skötbordet i pannan men när han blev undersökt av läkare på vårdcentralen upptäcktes inga större skador. 

Skötbordet lossnade från väggen.

Skötbordet lossnade från väggen. Bildkälla: Privat

– Jag blev livrädd, ens barn är det bästa man har och man tänker katastroftankar. Just i den sekunden så tänkte jag om han hade fått hjärnskakning, hjärnskador eller annat innan jag hörde skriket. 

Även personalen på vårdcentralen blev chockade och skakade och skötbordet på väggen ska även ersättas med ett som står på golvet. 

– Både personalen och verksamhetschefen håller med om att saker som det här aldrig ska få hända. Men samtidigt, det har gått fel i monteringen och något har gått riktigt fel här, säger Martina, som aldrig kommer våga använda ett vägghängt skötbord igen. 

Personer som hon pratat med har även sagt att de inte vågar använda sådana skötbord eftersom de är rädda att borden ska ramla ned.

– Jag känner mig lurad på ett sätt, för jag kommer till ett ställe för vård och så utsätts mitt barn för en så stor risk på en vårdcentral, där jag har min fulla tillit om att inget sådant ska kunna hända.

Martina Johnsträd
Martina Johnsträd. Bildkälla: Privat

Till SVT säger verksamhetschefen Diego Berghei, som ser väldigt allvarligt på det som hänt, så här: 

– Vi kommer att skicka tillbaka det till leverantören och reklamera det för att se om det var något fel på skötbordet. Det är otroligt beklagligt att detta har hänt hos oss där man ska känna sig trygg.

Han berättar att skötbordet hade suttit uppe i sex månader och de har inte haft någon genomgång. Men om skötbordet inte har satts upp korret ska undersökas.

 Uppenbarligen så kunde det i alla fall suttit fast bättre eftersom det rasade ner. Vi har årliga säkerhetskontroller på vårdcentralen, men just skötbordet har bara suttit uppe i ett halvår och sedan dess har vi inte haft någon genomgång, säger han till SVT Väst.

Läs även: Mamman fick reda på det hemska som hänt hennes dotter – via Facebook

TV: Hanna, 27, jämförde populära jeansen och 8-årige sonens jeans: "Helt orimligt"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.