Inflammation i hjärnan
Depression - Foto: Pixabay

Inflammation i hjärnan kan bero på depression

Forskare har länge diskuterat att vissa fall av depression kan uppstå av inflammationer i kroppen.
Nu visar en ny studie att hjärnan ser ut att vara mer inflammerad hos personer som gått obehandlade mot depression än de som blivit behandlade.


Många unga vuxna är eller känner sig idag deprimerade, men vad beror det på egentligen? Hjälper medicin mot depression eller förvärrar det hjärnans tillstånd?

En ny studie som pågick mellan 2009-2017 på 80 personer i Toronto, Kanada att de som åt medicin mot depression hade mindre inflammation i hjärnan än de som kände sig deprimerade och inte åt medicin mot det.

En tredjedel av de personer som var med i studien hade gått utan behandling i mer än tio år, en tredjedel i mindre än tio år och den sista delen var friska, skriver Lancet Psychiatry.

Forskarna undersökte personernas hjärnor med hjälp av en petkamera för att mäta en inflammationsmarkör som kallas TSPO, translocator protein, som avges av immunceller.

De personer som hade gått längst utan medicinering hade 33 procent TSPO högre än de som fått medicin tidigare.

Det betyder alltså att de som hade högre TPSO hade inflammation i hjärnan.

– Ett intressant fynd är att nervcellsinflammationen gick att bromsa med antidepressiva läkemedel. Det har man tidigare sett i cellexperiment men inte hos människa, säger Martin Samuelsson, universitetsöverläkare vid psykiatriska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping till Dagens Medicin.

Nu har även Sverige börjat forska inom det här och Martin Samuelsson och hans kollegor ska utföra en studie. Personer med depression och inflammation i hjärnan ska få antiinflammatorisk behandling för att se om det kan göra skillnad på tillståndet.

Många unga vuxna är eller känner sig idag deprimerade, men vad beror det på egentligen?

Det finns sju olika sorter depression

De flesta som blir drabbade av depression brukar friskna till efter några veckor när de har fått rätt behandling. De kan lida av kronisk depression eller få återkommande besvär under året, till exempel under höst -och vinter halvåret, skriver Health

1. Depression 

Depression kan delas in i tre olika nivåer – lindrig, medelsvår och svår depression.

2. Dystymi

En lindrig kronisk sjukdom är Dystymi och personen som har det känner sig sällan glad och är negativ till livet.

3. Bipolär 

När man är bipolär har man olika perioder som man mår på olika vis. Under en manisk period kan personen vara överdrivet glad och ha stort självförtroende. Och under den depressiva perioden är personen sällan glad och känner hopplöshet.

4. Förlossningsdepression

Både mammor och pappor kan drabbas av förlossningsdepression. Man kan drabbas av det om förlossningen varit svår, har problem med amningen eller har varit deprimerad tidigare.

5. Utmattningsdepression

Alla som blir utmattade behöver inte drabbas men kan utlösas om man är stressad och får utmattningssyndrom.

6. Årstidsbunden depression

Den här depressionen kan man drabbas av på grund av årstidsväxlingen. Det händer ofta när vi går över till senhöst och vinter.

7. Premenstruellt dysforiskt syndrom

Detta förkortas även som PMDS och är jämförbart med depression men går över när mensen kommer. PMDS är en svårare form av PMS.

Se mer i klippet ovan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du någon som är deprimerad?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Inget brott bakom död i Torsby

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.