Torsdag 30 Jun
Stockholm

Ser du veckodagarna i färger? Då kanske du har synestesi

Synestesi ljud blir färger
Synestesi är när olika sinnen kopplas samman och resultaten är sjukt häftiga. Foto: Pixabay & Melissa S McCracken

Har du någonsin undrat vilken färg ett ljud eller en siffra har? Det finns folk som har svaret på det. Synestesi är ett tillstånd som sammankopplar sinnena och gör att personer ser och hör i färger.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Har du känt att siffran nio alltid har ett visst skimmer av grönt runt sig? Till skillnad från siffran fyra som minsann varit gul likt solen en julimorgon sedan du var barn.

Eller har du tänkt på varför din hjärna framkallar ett tidsförlopp fylld av färger som harmoniskt blandar sig till en livlig målning på dina tankars målarduk – så FORT du hör en viss låt.

Då kan du ha något som vi kallar för superkrafter! Nej, skämt åsido – synestesi heter tillståndet. 

Typ som den här tavlan som en är målad av en med synestesi. Bild Melissa S. McCracken

Att ha synestesi betyder inte nödvändigtvis att du känner och upplever just de fenomenen som vi beskrev längre upp i artikeln. Utan vissa synesteser kan till exempel känna lukten av färger eller känna smaken av olika ljud.

Häftigt va?

Beror på en felkoppling i hjärnan

Varför har vissa fått dessa "superkrafter" då? Forskare tror att fenomenet beror på att det har blivit en sorts felkoppling i hjärnan så att de som har synestesi har fler nervkopplingar än de som inte har tillståndet, enligt Mother Nature Network.

Är du en av de lyckliga har synestesi? Då kan du verkligen titulera dig unik. Det är faktiskt endast 4 procent av befolkningen som har tillståndet.

Föreställ dig att varje ton har en egen färg. Bild: Pixabay

Vi förstår att det här är lite abstrakt och svårt att greppa? Hur kan liksom folk se färg när de hör ljud. Så hör förklarar en person med syntestesi det:

– Både jag och min kompis har synestesi som är tillstånd då stimuleringen av ett sinne triggar igång en ofrivillig och automatisk upplevelse i ett annat, skriver Laura Moss i MNN.

Hon säger även:

– Jag vet att siffran fyra är gul, men min kompis insisterar att fyra är röd. Hennes fyra har även en personlighet, men det har inte min. Ingen av mina siffror har det – men alla mina siffror har färger och även mina bokstäver, dagar och månader.

Vi resterande 96 procent av befolkningen utan synestesi kommer nog aldrig att förstå känslan till hundra procent.

Men visst är det ett häftigt fenomen?

Gillar du att läsa om lite udda och märkliga fenomen? Då bör du läsa 6 märkliga saker du gör – men som egentligen inte alls är konstigt.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du synestesi?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.