Liseberg 2018
Liseberg - Foto: Liseberg

Lisebergs nya attraktion är här – Valkyria är inget för höjdrädda

I år öppnar en av de bästa och läskigaste berg - och dalbanorna på Liseberg – Valkyria. Den kommer att bli Europas högsta och längsta ”dive coaster” och sägs vara ”the Rolls Royce” av berg - och dalbanor. Vågar du åka?


Liseberg som ligger i Göteborg är Sveriges största nöjespark.

Nöjesparken öppnade redan 1923 och är en av de mest besökta i hela Skandinavien. Varje år har parken ungefär tre miljoner besökare på sina 110 hektar.

Lisebergs sommarsäsong sträcker sig från slutet av april till mitten av oktober och följs av Halloween på Liseberg. I mitten på november fram till jul är det Jul på Liseberg.

Årets läskigaste attraktion

Ni kanske kommer ihåg 2017 nya attraktion Loke? Den bestod av ett stort snurrande hjul man satt fastspänd i som sedan gungade över hela parken. Det var snurr, det var  uppochner, det var högt och allt annat du kunde tänka dig.

Men nu i april när Liseberg öppnar för säsongen igen kan du åka deras nya berg - och dalbanan Valkyria. Du kommer att åka igenom en tunnel som har ett fall på 50 meter. 

Först åker du uppåt, uppåt, uppåt och där väntar ett vertikalt drop, fritt fall, i 105 km/h, rakt ner i tunneln som fortsätter under jorden.

– Jag har jobbat på Liseberg sedan 1981 och varit med och monterat ett 20-tal attraktioner, senast var det Loke. Men Valkyria är nog ändå det häftigaste vi byggt hittills, säger Kenneth Carlsson, områdeschef för mekaniska avdelningen på Liseberg, i ett pressmeddelande.

Valkyria kommer att bli Europas högsta och längsta ”dive coaster” och sägs vara ”the Rolls Royce” av berg - och dalbanor. 

Banan är 700 meter lång, 47 meter hög och 50 meter högt fall ner i tunneln. Du som vågar åka kommer att susa fram i 105 km/h och få en känsla av att du flyger. Valkyria är hittills den dyraste attraktionen som byggts på Liseberg.

Lisebergs nya attraktion Valkyria.

Mer fakta om Liseberg

Området har flera scener, restauranger, en dansbana, två spelhallar och över 30 attraktioner. På scenerna har stora artister som Abba, Rolling Stones, Sammy Davis Jr och Lady Gaga uppträtt. 

Några av de mest kända attraktionerna är Lisebergsbanan med cirka 1, 32 miljoner åkare, Kållerado med 1,11 miljoner åkare och Balder, 1,10 miljoner åkare.

Kommer du att våga prova nya berg - och dalbanan?

Se i klippet ovan hur det kommer att vara att åka nya attraktionen Valkyria.

Vågar du prova?
Tack för din röst!
Senaste nytt

EU vill satsa miljarder på försvaret

Våldtog 13-åring – döms till 14 års fängelse

En 40-årig man döms till 14 års fängelse för våldtäkt mot barn, mordförsök samt olaga frihetsberövande, rapporterar lokala medier.

Visitationszoner försenas en månad

Regeringen skjuter upp visitationszonerna en månad till den 25 april. Detta efter att Lagrådet kritiserat den snabba hanteringen.

Folkkongressen: Kina satsar mer på försvaret

Kina ökar sin försvarsbudget med 7,2 procent, meddelas på den stora årliga folkkongressen som inleds i huvudstaden Peking på tisdagen.

Kortare arbetsvecka testas i Köpenhamn

1 timme sedan
Nu får kommunanställda i Köpenhamn möjlighet att prova att jobba fyradagarsvecka på 14 utvalda arbetsplatser.

Pourmokhtari vägrar sitta i regering med SD

1 timme sedan
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) utesluter att sitta i en regering med Sverigedemokraterna efter nästa val. Då är inte jag en del av den.