Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

3 saker du absolut inte ska skriva på ditt studentflak

Nyheter | 28/03/2018 19:45

Något som många ser fram emot är att åka studentflak. Men vad bör man tänka på och vad ska man absolut inte skriva på studentflaket? Nyheter24 har pratat med juristen Johanna Berg.

Ska du ta studenten i år? 

Då kanske du och din klass kommer att åka studentflak efter utspringet. De flesta brukar välja att skriva något på en stor banderoll som sedan fästs på studentflakets sida. Vi har tidigare skrivit om saker du inte får skriva på din studentmössa, det kan du läsa mer om här

Här har vi listat några saker du absolut inte borde skriva på ditt studentflak. Nyheter24 hörde av sig till juristen Johanna Berg, som berättade om tre saker du som student absolut borde undvika skriva på banderollen för att undvika rättsliga efterspel.

1. Kränkningar 

– Om en person pekas ut på ett negativt sätt kan det bli fråga om förtal eller förolämpning. Personen som blir utpekad måste dock anmäla personligen eftersom polisen annars inte kan göra något. Det faller inte under allmänt åtal, berättar Johanna Berg för Nyheter24.

2. Rasism 

– Rasistiska uttryck eller symboler kan i vissa fall utgöra förargelseväckande beteende om det är fråga om ett utryck som väcker allmänhetens irritation och ilska. Om en viss folkgrupp utpekas särskilt kan det också bli fråga om hets mot folkgrupp, berättar hon och fortsätter: 

– Det är alltid svårt att uttala sig på förhand om vad som kan klassificeras som brottsligt. 

3. Sexism 

– Sexistiska utryck kan bedömas som förargelseväckande beteende. Om det sexistiska innehållet riktar sig mot en viss person kan det istället vara frågan om ofredande. 

Var inte oskön

Men det finns också saker som bara helt enkelt inte är fräscht att skriva på studentflaket. För att summera det hela. Var inte oskön utan gå på din magkänsla. Finns det någon som skulle ta illa upp av studentflaket? Välj då något annat. Så att alla kan få en fin dag.

Här är ett exempel på en banderoll som inte är fräsch. 

Studentflak
Bildkälla: Instagram

Här kan du läsa om vad Peg Parnevik tyckte om just den här banderollen

Använd sunt förnuft, tänk en extra gång och så ska det nog inte vara några problem. 

Vill du läsa om 10 ord du inte får skriva på din studentmössa? Det kan du göra här! Eller om Sveriges coolaste utspring? Det kan du se här!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du tagit studenten?