Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen: Utredningen av Robin Nilssons död kan öppnas igen

Nyheter | 12/03/2018 21:20

Leif GW Persson har riktat hård kritik mot Hallandspolisen och hanteringen av 26-årige Robin Nilssons dödsfall. Polisen vidtar nu flera åtgärder, och kan komma att öppna utredningen igen.

Under förra veckans avsnitt av "Veckans Brott" riktade Leif GW Person hård kritik mot Hallandspolisen och deras hantering av Robin Nilssons dödsfall – som enligt GW borde ha utreds som mord från första början.

Och en mordutredning kanske inte är alltför långt borta i fallet Robin Nilsson.

Det var söndagen 17 april 2016 som 26-årige Robin Nilsson anmäldes försvunnen. Under lördagskvällen hade han spelat tv-spel med några kompisar i Ullared, och när vännerna vaknade dagen efter var han borta. Ändå stod bilen kvar.

Både Missing People, polis och hundförare gav sig ut för att leta efter Robin. Efter en natts letande hittades han till slut avliden i ett skogsområde. 

26-årige Robin Nilsson
Robin Nilsson blev 26 år. Bild: Privat

"Man ska alltid misstänka brott"

Enligt Robins mamma Malin Leskoviku hade polisen fått höra att de "letade efter en knarkare", fastän det låg långt tillbaka i Robins bakgrund. Något hon är rädd för att ha format polisens arbete kring dödsfallet.

Polisen gjorde nämligen aldrig någon brottsplatsutredning. Inom knappt 40 minuter hade polisen dragit slutsatsen att det inte förekom ett brott bakom Robins död. Deras teori var istället att han hade tagit en överdos och drunknat i en pöl i det traktorspåret han låg i när han hittades. 

Något som Leif GW Persson betraktar som omöjligt. Dessutom visade obduktionen att det fanns varken droger eller alkohol i Robins kropp.

Den tidigare Palmeutredaren Sonny Björk har kollat närmre på fallet och håller med GW.

Han har själv gått igenom obduktionen och noterat att Robin hade en hjärnsvullnad, vilket kan bero på våld mot huvudet, samt blödningar i magslemhinnorna. 

– Om man påträffar en så pass ung människa som honom, liggande död under de här omständigheterna ute i skogen, då ska man alltid misstänka brott tills motsatsen är styrkt, förklarade Björk i programmet.

Robin Nilsson hittades död i april 2016

SVT:s grafik visar var Robin hittades. Bild: Faksimil SVT


Vill inte ta ställning till kritiken

Nu ser det ut som om utredningen av Robin Nilssons död kan komma att öppnas upp igen.

– Vi ser allvarligt på kritiken och vidtar nu en rad åtgärder. Vi har bland annat en diskussion med all personal i Halland för att belysa det här och pratar om kriterier för bärighet, säger Mats Palmgren, polismästare och polisområdeschef för region Halland, till Nyheter24.

Palmgren är tydlig med att de inte vill ta ställning om kritiken är riktig eller inte.

– Jag vill inte säga att det har gått fel gällande Robin Nilsson, man ska vara försiktig med att vara tvärsäker. 

Kommer ni öppna upp fallet igen?

– Åtgärderna kan leda till att vi återupptar utredningen, men det kan också innebära att vi inleder en egeninspektion – alltså att någon utifrån får utreda Hallandspolisen, säger Palmgren och fortsätter:

– Det är det närmaste vi kan säga nu, men det kommer absolut leda till något. Arbetet vi gör nu är förebyggande för att det inte ska hända igen. 

"Fruktansvärt besviken på polisen"

Robins mamma Malin Leskoviku vittnar om två tuffa år efter Robins död. Hon menar att hennes sorg har förvärrats av att de inte gjorde sitt jobb.

– Jag förlorade min äldste son som jag stod väldigt nära. Sorgen efter ett barn krossat ens hjärta, och att inte få svar ökar på sorgen, säger hon till Nyheter24.

Gravljus vid platsen där Robin Nilsson hittades död i Ullared
Bild: Faksimil SVT

– Just nu är jag fruktansvärt besviken på polisen som dömde min son i förväg. Hade polisen gjort sitt jobb kanske läget hade varit ett annat. Min sorg är lika svår men läget hade kunnat se annorlunda ut. 

Nyheter24 har sökt Leif GW Persson för en kommentar.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Såg du Veckans Brott?