Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Facit till dagens nationella prov stulet – kan påverka ditt slutbetyg

Nyheter | 13/03/2018 10:15

Alla fuskares heliga graal – facitet till nationella provet – har stulits. Trots det låter Skolverket eleverna i årskurs 9 att skriva provet idag. Men det kan påverka slutbetyget.

När det våras för nationella prov är det inte helt ovanligt att dessa får spridning på sociala medier. Och antagligen är det inte för att det är så kul och rogivande att skriva prov, utan för att de helt enkelt vill ha koll på vad de måste kunna.

Bara i fjol kunde vi läsa om en person som började arbeta på Skolverket bara för att få tag på provet, hur provet har spridits på sociala medier och de tio vanligaste fuskmetoderna

Nu har även fuskarnas heliga graal, alltså facitet till årets nationella prov, stulits.

Det hela inträffade natten mellan 8 och 9 mars i förra veckan när en grundskola fick inbrott. Tjuvarna stal både datorer och surfplattor, men fick även med sig det nationella provet i svenska och svenska som andraspråk för årskurs nio. Detta skriver Skolverket i ett pressmeddelande. 

Skolan har polisanmält inbrottet – men Skolverket har i år valt att inte göra om provet.

"Vi har fortfarande inte fått några indikationer på att provet är spritt. Vi bedömer därför att proven kan skrivas som vanligt på tisdag och torsdag, men att lärarna är observanta vid bedömning av provsvaren," skriver Skolverket på deras hemsida.

Lärare har dock rätt att i efterhand ta hänsyn till om eleven kände till uppgifterna eller inte.

Det är alltså om de misstänker att elever har tagit del av facit och fuskat, som det då kan påverka bedömningen. Det ska i så fall ställas mot elevens andra prestationer i samband med att betyget för hela ämnet ska sättas.

Provet kommer alltså skrivas som vanligt idag, tisdag, och torsdag 15 mars.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du fuskat på prov någon gång?