Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dagens nationella prov sprids på sociala medier: "Det är jätteallvarligt"

Det nationella provet i engelska har läckt.
1 av 3

Det nationella provet i engelska har läckt.

TT

Provet ska skrivas idag av niondeklassare.
2 av 3

Provet ska skrivas idag av niondeklassare.

TT

Provet sprids på sociala medier.
3 av 3

Provet sprids på sociala medier.

NTB scanpix

Nyheter | 25/04/2017 10:23

Dagens nationella prov i engelska har läckt ut i sociala medier.

Idag ska alla niondeklassare i Sverige skriva det nationella provet i engelska. Men proven har läckt ut i förhand på sociala medier. Detta rapporterar Aftonbladet.

– Det här skulle inte ha skett om skolorna följt de regler som finns, säger Karin Hector-Stahre, chef för prov- och bedömningsenheten på Skolverket, till Aftonbladet.

Det blir allt känsligare med prov och sociala medier. I mars spreds de nationella proven i svenska och svenska som andraspråk på Snapchat. Och nu var det alltså dags igen.

Det var under måndagskvällen som bilder på det nationella engelskaprovet började cirkulera på Snapchat och andra sociala medier.

"Det är orättvist"

Flera upprörda elever ska ha hört av sig till Aftonbladet.

– Mina vänner har skickat provet till mig på Snapchat. Jag tycker att det är orättvist. Alla förtjänar att få rättvisa betyg, säger en elev till tidningen.

"Synd om eleverna"

Skolverket bekräftar att det är dagens prov som spridits i sociala medier.

– Det är jätteallvarligt med fusk. Proven ska naturligtvis inte vara tillgängliga för eleverna på förhand, säger Hector-Stahre, chef för prov- och bedömningsenhet på Skolverke.

– De ska förvaras på ett säkert sätt. Det är bara om de inte hanteras på ett korrekt sätt som eleverna kan få tillgång till det. Så någon form av slarv måste det vara, alternativt att någon elev har tagit provet.

Hon fortsätter:

– Det är väldigt synd om elever som sett fram emot att visa vad de kan, och nu känner att det kanske inte går.

Det är hittills okänt hur stor spridning det läckta provet har fått. Men om många elever som går på samma skola har fått uppgifterna på förhand kan rektorn besluta att ett ersättningsprov ska användas istället.

Kolla även in: Det fuskas mycket på nationella proven – här är de 10 vanligaste metoderna

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du fuskat på nationella proven?