35-årig man döms för hets mot folkgrupp efter att ha målat nazistiska symboler på sin hund
En man som målade hakkors och järnkors på sin hund döms för ringa hets mot folkgrupp. - Foto: TT/Polisen

Målade hakkors på sin hund – nu fälls han för hets mot folkgrupp

På Valborgsmässoafton förra året fick hundens ägare för sig att måla nazistiska symboler på sitt djur. Nu döms han för hets mot folkgrupp av Stockholms tingsrätt.


Det var 30 april förra året som en 35-årig man och hans flickvän var på fest i Hammarby Sjöstad, Stockholm.

Med sig hade de sin hund, som under kvällen blev en slags levande målarduk för nazistisk propaganda. Mannen målade nämligen hakkors och järnkors på hunden.

Bild: Polisen

Sen promenerade han med hunden i ett område där det bor många personer med utländsk bakgrund. Han ska bland annat ha gått förbi en fotbollsplan där ungdomar med utländsk bakgrund spelade.

När polisen kom till platsen pratade de med mannen och berättade om hur olämpligt det var med en hund målad i nazistiska symboler. Han uppmanades att täcka över den.

– Det var mörkt på kvällen, men platsen var mycket bra upplyst. Det var mycket folk i rörelse, och de reagerade när de såg hunden, ska en av poliserna ha sagt under rättegången.

Mannen nekar till att själv ha målat symbolerna, utan menar att det gjordes av någon annan på festen när han besökte toaletten. Att han sedan gick runt med hunden var för att han letade efter sitt busskort, hävdar mannen.

Stockholms tingsrätt tror inte på mannens historia och dömer honom nu för ringa hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen. Han straffas nu med böter på 13 000 kronor.

Rätten skriver bland annat i domen:

”Dessa symboler var frekvent använda i Nazityskland och har en tydlig koppling till Tredje riket. Dessa symboler anses vara starkt sammankopplade med tankar om rasöverlägsenhet och förföljelse och utrotning av bland annat människor med judisk härkomst," uppger Aftonbladet.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!