Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hemska beskedet: Svenskarna får stå ut med kylan en månad till

Nyheter | 19/03/2018 20:14

Nu kommer dåliga nyheter för de som hade hoppats på lite vårsol. Enligt rapporter kommer våren att dröja längre än vanligt i år. En hel månad.

Hade du hoppats på att våren äntligen var på väg? Då har vi tyvärr dåliga nyheter. Kylan kommer ligga kvar tills slutet av april. Och först då kommer vårvärmen börja krypa fram, enligt SVT. 

Även om det inte går att exakt förutspå de nästkommande veckornas väderlek, ser det ut som att vi kan räkna på att kylan dröjer sig kvar ett bra tag till, skriver SVT.  

Boven i dramat är Grönlandsblockering, enligt meteorologen Nitzan Cohen. Blockeringen består av högtrycksinflytande som har med sig kalluft, enligt Cohen. 

– Luftmassan är väldigt kall, och det bildas något som kallas high latitude blocking, säger han till SVT.

Våren här, om en månad

Värmen som är på väg mot har svårt att tränga sig igenom Grönlandsblockeringen. Och den lilla värme som lyckas ta sig fram har svårt att etablera sig, enligt Cohen. Han förklarar också att sådana här blockeringen kan ta väldigt lång tid att försvinna. 

Tråkiga nyheter för de som hade hoppats på värme, vilket i princip är alla i hela Sverige. 

– Första halvan av april kommer nog fortsätta att vara kall, och ge bakslag på våren. Så vi får räkna med att det är kallt ända till andra halvan av april. Men det kan ju komma att ändra sig, säger Cohen till SVT

Våren kommer helt enkelt vara senare än vanligt i år. 

Läs även om varför du kan riskera att förfrysa smalbenen i senvårskylan

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.