Värktabletter och kvinna som har ont
Därför är det bättre att ta både Panodil och Ipren - Foto: Shutterstock/TT/Montage

Därför är det bättre att kombinera olika typer av värktabletter

Har du också hört tipset om att ta två Alvedon och en Ipren om du har riktigt ont? Nyheter24 har tagit reda på om det verkligen funkar att kombinera värktabletter och varför man ska vara lite försiktig med att göra det.


En del har full koll på den här grejen medan andra inte har någon aning: tipset som en del har fått av sina läkare är att blanda olika typer av värktabletter för att få bättre effekt. Vi har tagit reda på varför det här fungerar.  

För det första så beror det självklart på vilka läkemedel som du blandar. Det finns två ämnen i värktabletter som är vanliga, och det är just dessa som du kan blanda för att få bättre effekt. 

Du kan blanda de verksamma ämnena som finns i olika värktabletter. Bildkälla: Pixabay

Alvedon innehåller paracetamol, och det gör även Panodil och Pamol, som bara är olika varumärken. Ipren är ett annat varumärke som innehåller ett annat ämne, nämligen ibuprofen. Det finns även andra varumärken som innehåller ibuprofen.

Vi frågade Johan Tham som är överläkare på Lunds universitetssjukhus om det verkligen stämmer att det är mer effektivt att blanda. Och ja, det stämmer. 

– Det är mer effektivt. De innehåller två olika läkemedel som har olika verkningsmekanismer, säger Tham till Nyheter24.

Men tänk dock på att inte överskrida det rekommenderade intaget av två paracetamol och en ibuprofen åt gången, samt dagsdosen av båda läkemedlen. Tar man för många tabletter kan det öka risken för biverkningar. 

Några av de vanligaste biverkningarna av ibuprofen och paracetamol är svullnad av ansikte, tunga eller svalg, svårigheter att svälja, nässelutslag och andningssvårigheter. 

Tham tycker att man bör vara försiktig med att blanda paracetamol och ibuprofen. Han tycker att man ska börja med paracetamol och sedan gå över till att lägga till ibuprofen.

– Är det så att man behöver ta båda för att det ska hjälpa är det en indikation på att man mår sämre, och då kan det vara en bra idé att söka hjälp för sina besvär, säger Tham. 

Även om du blandar ska du inte ta fler tabletter per dag än vad som är rekommenderat.

Han säger också att det kan vara bra att komma ihåg att även om man tar värktabletterna för att få ner febern, så gör inte det alltid att man blir frisk snabbare. 

– Feber i sig kan vara ett skydd för kroppen, det behöver inte vara farligt i sig, säger Johan Tham till Nyheter24.

Dock bör du alltid vara försiktig med att blanda andra mediciner, så rådgör alltid med din läkare.  

Har du också hört att det bara är Ipren som hjälper mot mensvärk? Det är inte sant! Här kan du läsa mer om varför folk torr att det är så

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Blandar du olika värktabletter?
Tack för din röst!