Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nej, det är inte bara Ipren som hjälper mot mensvärk

- 24/03/2018, 08:14 -

Mensvärk kan verkligen vara riktigt jobbigt. Och brukar du klaga högt på din värk (vilket är fullt rimligt) har du säkert fått höra att det bara är Ipren som hjälper, inte Panodil. Men vad kommer den här myten från egentligen?

Har du någonsin fått rådet att bara ta Ipren mot din mensvärk, och har någon dessutom sagt att Panodil inte alls hjälper mot mensvärk? Då är du inte ensam. 

Detta är en myt som har cirkulerat ett tag, och den har sin förklaring. 

Men till att börja med: Om man läser på förpackningarna på de båda läkemedlen så står det på båda två att de hjälper mot mensvärk. Så varför har folk fått för sig att den ena inte skulle hjälpa? 

Kvinna med mensvärk
En del säger att bara Ipren hjälper mot mensvärk, men det är inte sant. Bildkälla: Shutterstock

Till att börja med så innehåller Ipren och Panodil olika aktiva ämnen. Namnen Ipren och Panodil är bara varumärken. Ipren innehåller ibuprofen, och det finns många andra märken som innehåller samma ämne och dos. Panodil innehåller paracetamol, vilket är exakt samma som exempelvis Alvedon och Pamol innehåller.

Vi ringde upp Helena Kopp Kallner som är gynekolog och forskare och hon berättade för det första att myten om att bara ibuprofen skulle hjälpa absolut inte stämmer. Men det är skillnad på de olika läkemedlen. 

– Läkemedel av typen Ipren är mer effektiva, den lindrar inflammation som är en viktig del i mensvärken, säger hon till Nyheter24. 

Inflammationsdämpning är också en viktig del av behandling vid endometrios berättar Kopp Kallner, och det är därför som gynekologer brukar rekommendera Ipren eller andra mediciner av den typen i första hand. 

Värktablett i byxfickan
Ipren och Panodil innehåller olika ämnen. Bildkälla: Pixabay

Om man har mycket ont kan man lägga till paracetamol också, eller bara ta paracetamol om man tycker att det hjälper. 

– Men hjälper inte dessa receptfria läkemedel mot mensvärken så kan det vara så att mensvärken inte är normal och då ska man gå till en gynekolog, säger Helena Kopp Kallner till Nyheter24.   

Runt var tionde person som har mens har sjukdomen endometrios, här kan du läsa om 5 symptom på endometrios som du måste känna tillsymptom på endometrios som du måste känna till.

Brukar du få mensvärk?