Ansökan om namngivning Skatteverket
Föräldrar i Uppsala ville döpa sitt barn till Subhan – men det satte Skatteverket stopp för. - Foto: Pixabay/Skatteverket

Skatteverket godkände inte barnets namn: "Uppfattas som negativt"

Namnet Subhan är ett arabiskt namn som står för väldigt mycket fint. Men i Sverige är det inte tillåtet att ge namnet till sin nyfödda bebis. Det bestämde Skatteverket nyligen när de nekade ett Uppsalapar att ge namnet till sitt barn.


Att namnge sitt barn kan vara en (av många) tuffa utmaningar som nyblivna föräldrar ställs inför. För alla är det inte självklart och hur borde man egentligen tänka? Ett släktnamn? En eloge till favoritskådisen? Eller något helt annat?

Vad ska den här krabaten heta då? Bild: Pixabay

En sak som man måste hålla koll på är ju att det naturligtvis inte är tillåtet att ge barnet vilket namn som helst. Många gånger är det definitivt till barnets fördel att någon säger stopp.    

Vilket Skatteverket faktiskt gjorde för föräldrar boende i Uppsala som skickade in sin ansökan i januari. Skatteverket ansåg att namnet som föräldrarna hade tänkt sig kunde "uppfattas som ett negativt svenskt ord" och det kan i sin tur leda till obehag för personen som bär det, skriver 24Uppsala.

Namnet i fråga var Subhan och trots att namnet faktiskt inte alls var menat som en gimmick eller "en kul grej" så blev det nekat. Namnet har sitt ursprung i det arabiska språket och betyder "ära" eller "helig". Och inte alls samma mening som det svenska ordet "subba" kan betyda – alltså ett nedsättande ord för en kvinna.

Namnet Subhan gick inte ges till ett nyfött barn i Sverige. Obs! Bilden är ett montage av Nyheter24 baserat på Skatteverkets blankett SKV 750.

Skatteverket tog också hänsyn till föräldrarnas ursprung, men beslutade ändå att namnet inte var lämpligt. De skriver att beskedet i första hand görs utifrån barnet.

Men hur vanligt är namnet i Sverige då? Faktum är att det finns 34 män och en kvinna som har Subhan som tilltalsnamn i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån.

Tidigare så intervjuade Nyheter24 just Skatteverket i form av presstalespersonen Agneta Carlquist. Då svarade hon så här på frågan om man fick ge vilket namn man ville till sitt barn:

– Kriterierna är att ett namn inte får väcka obehag för bäraren, väcka anstöt eller av någon annan anledning vara olämpligt som förnamn, till exempel genom att vara av uppenbar efternamnskaraktär.

När hon sedan fick rada upp exempel på ej tillåtna namn så dök förslag som Satan, Allah, Messias och Pilsner upp. Hela den artikeln om förbjudna namn runt om i Europa kan du läsa här.

Barn i Sverige får inte döpas till Biceps. Bild: Pixabay

I förra året försökte ett par från Stockholm att ge sitt barn namnet Biceps – ytterligare ett namn som fick avslag från Skatteverket. Faktum är att år 2015 så hanterades 14 000 ärenden där namnet gick emot bestämmelserna. Det kan du läsa mer om här.

Och år 1996 så försökte två svenska föräldrar namnge sitt barn Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 som alltså också fick avslag. Namnet skulle uttalas "Albin". 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Subhan vara ett godkänt namn?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.