Susanna blev sjuk av sitt bröstimplantat
Susanna vill varna andra efter att hon blivit sjuk av sitt bröstimplantat - Foto: Privat

Susanna blev sjuk av sitt bröstimplantat: "Trodde jag skulle dö"

När Susanna var 18 år gammal opererade hon sitt ena bröst. Ett beslut som då räddade hennes liv. Men efter nästan lika många år höll det på att bli hennes död. Nu delar hon med sig av sin historia för att hjälpa andra.


När Susanna, som idag är 33 år, var 18 år gammal gjorde hon en bröstförstoring. Det eftersom hon sedan hon var 14 år mått dåligt över att hennes bröst var ojämna. 2002 satte hon in ett bröstimplantat i det vänstra bröstet.

– I den åldern var det väldig jobbigt. Ena bröstet var en a/b-kupa och det andra en stor d-kupa. Jag hade läst om att man skulle vänta ut det men inget hände under de fyra åren, berättar Susanna för Nyheter24 och fortsätter:

– För att dölja det så hade jag bomullsvadd i bh:n och var alltid på vakt så ingen skulle komma åt mig, ingen fick krama mig och jag blev rätt inåtsluten. Det var min hemlighet i fyra år.

Susanna kontaktade en privat plastikkirurg i Stockholm eftersom väntetiden till den offentliga sjukvården var väldigt lång. I det vänstra bröstet lade hon i 400cc eftersom storleksskillnaden var så stor. 

Men efter operationen hände något. Tröttheten började smyga sig på. 

Åren efter operationen utvecklade Susanna depression och dödsångest. Hon träffade psykologer och läkare och fick även medicin, men det fanns ingen förklaring till varför hon börjat må så dåligt. År 2008 flyttade hon till Norge och strax efter att hon fått sitt första barn kände hon att kroppen blev allt mer sliten.

 – Jag var utmattad, hade koncentrationssvårigheter och hjärndimma. Jag kände att jag hade konstant sjukdomskänsla i kroppen. Min hud blev allt sämre och torrare och efter att jag fick yngsta sonen 2015 kraschade kroppen totalt. 

Susanna gick in i väggen, fick sömnsvårigheter, inre stress, illamående och hade konstant huvudvärk. En läkare sa att hon hade migrän, men hennes mående blev bara värre och värre. 

Hon gick till flera läkare, tog prover och förklarade att något var fel men trots det kunde ingen hitta något. Hon hade ungefär 30 olika och diffusa symptom. 

Hösten 2017 satt hon hos läkaren och grät och sa "okej, jag är en hypokondriker." 

Susanna blev sjuk av bröstimplantatet. Bild: Privat

Hennes ångest blev starkare och hon var säker på att hon skulle dö. Om nätterna kunde hon ligga och planera sin begravning eftersom hon var övertygad om att kroppen inte orkade mer. 

– Kroppen sa ifrån bit för bit. Jag kunde vakna upp i panik och om natten med känslan av att dö. Kroppen var helt slut trots att jag var frisk.

Men en dag ändrades allt när Susanna av en slump kom över ett inlägg på Facebook, där en annan tjej beskrev Susannas symptom exakt. 

– Sara, som hon heter, skrev att hon hade blivit dålig av sina implantat och allt hon skrev stämde in på mig. Min läkare hade aldrig hört om något liknande och den nya planen blev att få ut implantatet. 

Susanna gick även med i en Facebook-grupp där det är över 200 personer från Sverige och Norge delar samma erfarenheter och symptom. Alla medlemmar i gruppen har en sak gemensamt – bröstimplantat. I USA finns en grupp där över 30 000 personer skriver om så kallade "breast implant illness".

Susanna och hennes son. Bildkälla: Privat

Susanna skickades till ett sjukhus i Oslo och fick tid efter bara två veckor. Men kirurgen ville inte ta bort kapseln* som bildats runt implantatet. Hon sökte sig då till en privatklinik i närheten där hon bor, som kunde ta ut både implantatet och kapseln. 

Den 21 februari 2018 gjorde Susanna "explant" och fick implantatet och kapseln borttaget. Men kirurgen fick inte bort hela kapseln utan en liten bit sitter var på bröstmuskeln.

En bröstreduktion gjordes även på det högra bröstet för symmetri. Efter bara en månad märkte hon stor skillnad.

– Det är som dag och natt, jag måste nypa mig varje dag. Jag är mer harmonisk och avslappnad i kroppen, har fått energi och är mycket klarare i huvudet. Jag har inte lika mycket ångest och jag har inte längre känslan att jag ska dö. Jag kan äntligen vara den mamman jag vill och orkar vara.

"Jag vill uppmärksamma vad främmande föremål kan göra med kroppen". Bildkälla: Privat

Susanna bestämde sig sedan för att göra samma sak som kvinnan vars inlägg räddade henne: berätta sin historia. I hopp om att nå ut till andra tjejer som kanske är i samma situation som hon själv var i, gick Susanna ut med sin berättelse i sociala medier. 

– Jag vill uppmärksamma vad främmande föremål kan göra med kroppen. Det är absolut ingen pekpinne men jag vill bara dela med mig av vad som hände mig som en varning. 

Efter det har hon blivit kontaktad av flera tjejer med bröstimplantat som känner igen sig av det hon beskrev.

– Ett sånt här inlägg räddade mitt liv, så jag ville göra samma. När jag satte in mitt bröstimplantat för nästan 16 år sen räddade det mitt liv men efter lika många år tog det nästan död på mig. Jag är säker på att jag blev förgiftad i 16 år, säger hon och fortsätter: 

– Jag känner att jag har ett ansvar och en plikt att dela med mig av min upplevelse nu när allt fler känner kroppspress och väljer att operera brösten. Det är absolut inget fel med att operera sig, men jag vill vara upplysa och uppmärksamma det. Sen är det upp till var och en vad de gör med den informationen. 

Vad är breast implant illness?

Breast implant illness, är ett begrepp som är myntat i USA, men det är ingen erkänd diagnos. Det är heller inget som det har forskats på i Sverige. Tidigare i år rapporterade nyhetskanalen WEAR-TV att fler kvinnor idag tar bort sina implantat på grund av hälsoproblem. 

De pratade bland annat med läkaren Peter Butler som mellan de sex och åtta senaste månaderna har sett en märkbar ökning av kvinnor som väljer att operera bort sina implantat. Även om han själv menar att implantat är väl forskat på och säkert. 

Han har gjort hundratals operationer och har bara upptäckt mögel en enda gång hos en patients implantat. Butler säger att ”breast implant illness” inte är ett hett ämne i hans bransch ännu, men menar att medvetenheten växer. 

– Man kan inte ignorera det faktum att det finns ett stort antal kvinnor där ute som har haft flera olika symptom, fått sina implantat borttagna och sedan märkt en förbättring, säger han till WEAR-TV. 

*Runt främmande föremål i kroppen bildas en bindvävskapsel. Kapseln skyddar kroppen mot främmande föremål. När gifter läcker ut ur implantatet så fångar kapseln upp det.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du gjort en bröstoperation?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Storbråk i parlament: Ledamot slogs i huvudet

Starkare detaljhandel än väntat i USA

Försäljningen inom den amerikanska detaljhandeln steg med 0,7 procent i mars jämfört med månaden före. Det var starkare än väntat.

Fångar trakasseras av kriminalvårdare

Kriminalvårdare på Skänneingeanstalten vittnar om att övervåld, förnedring och trakasserier används mot interner av en grupp kriminalvårdare, visar en granskning Sveriges Radios Kaliber har gjort.

Utredare: Slopa tillstånd för kameraövervakning

Det ska bli enklare att kameraövervaka. För kommuner, regioner och myndigheter ska det inte behövas tillstånd alls, föreslår utredaren.

FBI inleder utredning av brokollaps

USA:s federala polismyndighet FBI har inlett en brottsutredning efter den dödliga brokollapsen i Baltimore.

Ytterligare misstänkt efter springnotan

Ytterligare en person är misstänkt för inblandning i den omtalade springnotan i Malmö i julas. Fyra personer är sedan tidigare häktade som misstänkta för grovt bedrägeri och nu är även en man i 60-årsåldern anhållen i sin frånvaro, rapporterar P4 Malmöhus.