Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ebba Åkerlund mamma om minneskonserten: "Vi behöver varandra"

Nyheter | 25/03/2018 18:02

11-åriga Ebba Åkerlund var en av offren under terrorattentatet på Drottninggatan sjunde april. Nu anordnar mamma Jeanett en minneskonsert på årsdagen.

Den sjunde april har det gått ett år sedan det fruktansvärda terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm. Terromisstänkta Rakhmat Akilov hoppade in i en lastbil och körde ner för den populära shoppinggatan. Fem personer förlorade sina liv. 

Här kan du läsa mer om personerna som förlorade sina liv

11-åriga Ebba Åkerlund var ett av offren för attentatet. Efter det tragiska dödsfallet så öppnade mamma Jeanett en stiftelse i Ebbas namn. En stiftelse som fick namnet Ebbas änglar.

"Till minne av Ebba Åkerlund verkar till förmån för barn i Sverige som saknar ekonomiska förutsättningar att utveckla sin talang och sina ambitioner inom främst det idrottsliga eller kulturella området."

Ebba Åkerlund
Bildkälla: Ebbas änglar

I och med årsdagen så anordnar Jeanette och stiftelsen en konsert i Ebbas minne. Jeanette berättar för Nyheter24 att hon fick idén till konserten under jul- och nyårshelgen. Det kändes för henne naturligt med en minneskonsert på årsdagen.

– Jag mindes också den sammanhållning som omfamnade Sverige under dagarna efter attentatet. Just där och då var jag inte kapabel att medverka i eller uppleva den medmänsklighet och omtanke som enade Sverige. Det är jag lite bättre rustad för idag, även om det är på svajiga ben.

Förutom att Jeanette vill uppleva sammanhållning med det svenska folket så berättar hon att hon också vill hedra Ebba genom konserten med ett tema som hon tror Ebba tyckt om. 

– Saknaden är enorm. Inte bara för mig utan för alla som förlorade någon den sjunde april. För mig är kärleken till Ebba lika stor som saknaden men i det här sammanhanget handlar kärleken om den vi alla har till varandra och hoppet, det handlar om att försöka att inte vara rädd, att ta striden mot mörkret, att kunna se framåt och att hoppas på en ljusare framtid.

Ebba Åkerlund minneskonsert
Bildkälla: Ebbas änglar

Jeanette är överväldigade över de artister som bestämt sig för att uppträda gratis under konserten. Artister som Nano och Lisa Ajax kommer uppträda med musik och konferencier blir Kristin Kaspersen.

Till Nyheter24 säger Lisa Ajax att det kändes som en självklarhet att ställa upp och att hon alltid vill säga ja när det kan hjälpa andra människor. 

– Jag är lite spänd, det är ju inte som ett vanligt gig för mig. Men jag tänker att jag gör detta för Ebba, hon ska få en sån bra konsert som det bara går! Är helt säker på att hon kommer se och höra detta, säger Lisa Ajax.

Jeanette menar att hon har mycket att tacka alla människor för, som hjälpt henne senaste året.

– Jag hade inte kunnat åstadkomma något av det jag gjort under året om det inte vore för alla fantastiska människor som finns omkring mig. Vi behöver varandra och vi behöver förstå att vi gör det. Tillsammans gör vi skillnad, säger hon till Nyheter24. 

Alla pengar som samlas in under konserten kommer gå till stiftelsen. Konserten är i Kulturhuset den 7 april klockan 17:00.

TV: Ebba dog i terrorattacken på Drottninggatan – nu berättar pappan om sista kontakten med dottern

Läs också om när folksamlingen sjöng Hallelujah utanför Åhlens efter terrorattacken på Drottninggatan

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Befann du dig i Stockholm under attentatet?