Vita rådjur filmade
1 av 2
Ida Spårland fick ett minne för livet. - Foto: Privat
2 av 2

Ida, 28, fångade vita dovhjorten på film: "Väldigt vackert"

När Ida Spårland var ute och körde bil kunde hon inte ana att hon skulle få ett minne för livet. Bredvid bilen dök det upp två vita dovhjortar.


Naturen är ju fantastisk. Och en som fick en naturupplevelse utöver det vanliga i helgen var Ida Spårland, 28, från Malmö. När hon och sambon Tommy, 36, var ute och körde i utanför skånska Veberöd fick hon plötsligt syn på något vitt som rörde sig mellan träden. 

– Vi stannade bilen och gick lite närmare. Då såg vi att det var ungefär 20 djur som rörde sig inne i skogen, två av dem var vita, säger Ida till Nyheter24

Ida och sambon Tommy fick ett minne för livet

Mobilen åkta upp kvick och Ida började filma flocken som senare visade sig vara dovhjortar, som snabbt började springa iväg när det började prassla. Men Ida fick ett minne för livet.

– Jag har väl inte direkt skrutit om det, men jag har berättat det för folk. Det var väldigt fint, det låg lite snö kvar på marken och de vita djuren blev en fin kontrast mot den mörka skogen. Det var väldigt vackert, säger Ida Spårland till Nyheter24.  

Ovanligt, men inte helt unikt

Enligt Jägareförbundet är det ovanligt med vita dovhjortar, eftersom de länge avlades fram i Sverige.

– Dovhjortar är en introducerad art i Sverige, och dagens frilevande har rymt från inhägnader. Men när de levde i inhägnader så avlades de fram i olika färger, vilket gör att dovhjortar kan nästan finnas i vilka färger som helst, både helsvarta och helvita förekommer. 

Men, hur ska man då göra om man är ute i skog och mark och vill få syn på dovhjortar? Enligt Göran Bergqvist är det ganska knepigt, men det finns några enkla regler man bör tänka på, som att röra sig mot vinden och smyga. 

– De lever i flockar och oftast har de någon som håller utkik, så det är lite svårare att få syn på än till exempel rådjur, säger Göran Bergqvist. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Längsta svackan på Wall Street sedan oktober

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.