Måndag 27 Jun
Stockholm

Därför känner vi oss lyckligare när vi grillar

Grillning ger ett positivt psyke.
En ny rapport från Sifo visar att svenskar känner sig lyckligare av att grilla. Foto: TT

Många längtar tills det blir tillräckligt varmt för att kunna ta fram grillen och njuta av maten. Men varför känner vi oss lyckligare när vi grillar? En ny rapport visar att varannan svensk känner sig gladare när hen grillar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När solen börjar hålla sig framme och kvällarna börjar bli ljumna vill vi gärna ta fram grillen och njuta av kvällen. Varje år tar Ica fram en grillrapport och i år visar den att vi känner oss lyckligare när vi grillar.

Grillrapporten för 2018 som Sifo tagit fram på uppdrag av ICA visar att nästan hälften av alla tillfrågade svenskar blir gladare av att grilla. Och varannan svensk har svarat att de känner positiv påverkan på psyket när vi grillar, enligt rapporten

31 procent av svenskarna mår som bäst när de grillar på helgen.

Men varför blir vi gladare av det?

Mai-Lis Hellénius är livstilsforskare på Karolinska Institutet menar att det finns en koppling mellan maten vi grillar och effekten på kroppen och hjärnan. Grillning aktiverar flera av våra sinnen. När man grillar mat uppstår "Maillardeffekten" som är en kemisk reaktion mellan kolhydrater och aminosyror. Det ger doft, smak, textur, arom och utseende.

– Forskning visar att vi mår som bäst av att laga och äta mat tillsammans och grillen är ett fint exempel på matlagning som just uppmuntrar till enkelt och avslappnat umgänge med både grannar och vänner, säger Mai-Lis Hellénius i ett pressmeddelande som Nyheter24 har tagit del av.

Många tycker att sällskapet är det viktigaste när man grillar.

Enligt rapporten är det också viktigt vilka det är man grillar med. Hela 69 procent tycker det är en av de viktigaste faktorerna för att de ska må bra vid grillen.

– Sju av tio tycker att sällskapet är en av de viktigaste faktorerna för att de ska må bra vid grillen. Harmoni, avkoppling och glädje är de känslor som många förknippar allra starkast med att grilla, berättar Liselott Liljevik, omvärldsanalytiker hos ICA, i pressmeddelandet.

Färre grillar kött.

Vad grillar vi mest kan man undra?

Dubbelt så många personer vill grilla hälften så mycket kött än för fyra år sedan, och OM vi ska grilla kött så ska det vara svenskt.

Svenskarna mår som bäst när de grillar på helgen (31 procent), under semestern (27 procent) eller så ofta de kan (20 procent).

Se mer i klippet ovan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du om att grilla?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.