Stockholm

Flygvärdinnan avslöjar: Därför har vi hemliga koder ombord

Kodord på flygplanet
Flygvärdinnan avslöjar varför de har hemliga kodord ombord. Foto: TT/Pixabay

Om du någonsin har flugit så kanske du har hört flygpersonalen prata i koder, som du inte riktigt förstår? Nyheter24 har pratat med en flygvärdinna som berättat om just det – de hemliga koderna ombord.


Läs mer

Har du undrat om flygpersonalens hemliga koder någon gång när du varit ute och rest? 

Nyheter24 har pratat med en flygvärdinna som jobbar på ett större svenskt flygbolag. Hon berättade om koderna som flygpersonalen använder sig av ombord men också om varför de har dessa koder. 

Sanna, som egentligen heter något annat, berättade att flygbolaget hon jobbar på har olika slags kodnamn för olika typer av situationer och nödsituationer. 

– Alla flygbolag har olika kodnamn, vilka ord det är är som sagt lite olika beroende på vilka man flyger med. Men alla bolag har några viktiga ord som vi reagerar olika på om det skulle sägas under en flygning, berättar hon. 

Anledningen till varför de här orden finns är för att flygpersonalen ska kunna ha en snabb kommunikation om det är så att piloterna inte hinner prata med dem. 

Men det beror också på att man inte vill oroa passagerarna ombord i onödan och för att flygvärdar och flygvärdinnor ska kunna förbereda sig så mycket som de kan. 

Sanna berättar också att flygpersonal aldrig någonsin får jobba utan att ha på sig en klocka. 

– Vi måste veta exakt hur lång tid det har gått om någon får en hjärtattack, hur länge någon haft epilepsiantall eller om vi hör att piloten ropar ut ett kodord om att vi kanske kommer nödlanda om tre minuter. Då måste vi veta på sekunden hur lång tid vi har på oss för att förbereda oss på en krasch, nödlandning eller liknande. 

Du kanske också vill läsa om när flygvärdinnan berättade vad som händer om någon dör ombord på planet? Det kan du göra här. Eller om 8 saker du faktiskt kan få gratis när du flyger, det kan du läsa mer om här

Här kan du läsa om det hemliga namnet används när det finns ett lik på flyget.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du flygrädd?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.