Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Från och med idag vägrar Coop-butiken i Kalmar ta emot kontanter

- 03/04/2018, 18:57 -

Snart är det helt slut med cash i lilla landet lagom. 24 mars 2023 kommer du inte längre behöva "räkna kassan" för hand, om man ska tro svenska forskare. Men redan från och med idag har Coop-butiken i Kalmar slutat ta emot kontanter.

Bussarna har slutat med det. Personal byts ut till kassor med enbart kortbetalning. Kontanter är snart ett minne blott.

Och det kanske sker snabbare än du tror. Nu har den första Coop-butiken i landet valt att bli helt kontantfri, rapporterar Sveriges Radio P4.

Det gäller butiken i Norrliden i Kalmar som under de senaste åren utsatts för flera rån. Något som kostar företaget stora summor pengar, och tär på personalen.

Nu tar man alltså bort cash från butiken för att öka tryggheten för kunder och personal. Detta gäller redan från och med idag, 3 april.

Så vad händer med de som inte har möjligheten att betala med kort eller Swish? Det har butiken en lösning på.

– Vi kommer att sätta in hjälp att skaffa kort och även hur man gör med Swishbetalningar. Om man inte kan betala när man handlar idag, parkerar vi kvittot och så får man komma tillbaka senare, berättar Maria Johnsson, områdeschef på KF Göta, för P4 Kalmar.

Trots att Sverige bytte ut sedlar och mynt mellan 2015 och 2017 har det länge snackats om att kontanterna kommer försvinna.

Något som forskarna Niklas Arvidsson vid KTH och Jonas Hedman vid Handelshögskolan i Köpenhamn konstaterade i höstas. Enligt deras beräkningar kommer Sverige vara helt kontantfritt 24 mars 2023. Ja, alltså om knappt fem år.

Och vem vet – kanske påskyndar Coop-butiken i Kalmar det hela ännu mer?

Cash är helt enkelt inte längre kung.

Johnny Cash
Bild: TT

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.