Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Brand Portugals ambassad – misstänkt gärningsman gripen

- 04/04/2018, 13:47 -

En brand på Portugals ambassad i Stockholm har brutit ut. 14 personer uppges vara skadade. Nu jagar polisen en misstänkt gärningsman.

En brand har brutit ut på Portugals ambassad i Stockholm. Larmet inkom till SOS Alarm 11.57.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter är 14 personer skadade, med varierande skador.

Ambassaden ligger på Narvavägen på Östermalm och luften är full av brandrök. Strax innan 13-tiden under onsdagen började människor evakueras genom byggnadens balkonger. 

Tidigt framkom uppgifter om att branden var under kontroll, men som nu har dragits tillbaka, och det kan finnas fler personer kvar i byggnaden.

Branden ska vara kraftigt utvecklad men brandförsvaret vet ännu inte var det började brinna. Det är tre plan som står i brand men det ser även ut som om det kan brinna genom taket. 

– Portugals ambassad är inblandad på något sätt, säger Johan Winsnes, ledningsbefäl på Storstockholms räddningscentral, till DN.

Portugals ambassad
Portugals ambassad ligger på Östermalm. Bild: Arkiv/TT

Enligt DN är tolv brandbilar med ungefär 50 brandmän på plats.

Jagar misstänkt gärningsman

Det är ännu inte helt klart vad som orsakat branden, men enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om en man som tänt på efter att varit missnöjd med bemötandet på ambassaden.

Nu ska polisen undersöka bilder från övervakningskameror i området.  

– Vi håller på och spärrar av området, det finns uppgifter om att det ska vara någon som tänt på avsiktligt men det är inget vi kan kommentera ännu, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen till Aftonbladet.

Polisen jagar nu den misstänkte gärningsmannen, som uppges vara ungefär två meter lång och i 50-årsåldern.

Han ska vara kraftigt byggd, ha grått hår i tofs och grått skägg. Han är även ljus i hyn.  

Gripen vid hotell

Vid 14.20-tiden framkom nya uppgifter om en stor polisinsats vid ett hotell i centrala Stockholm. Insatsen ska vara kopplad till ambassadbranden och polisen har gripit en person.