Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu kommer våren – här blir det nästan 20 grader i helgen

Nyheter | 04/04/2018 13:51

Är du riktigt trött på vintern och kylan? Då kan du andas ut för till helgen ser det ut att bli riktigt bra väder på flera ställer i Sverige. Det kan till och med komma att bli tvåsiffriga temperaturer.

Har du börjat tröttna på snö, rusk och kyla och längtar så mycket efter våren att du snart spricker? Då har vi faktiskt väldigt goda nyheter till dig. 

För i södra Sverige kommer ett högtryck att dra in mot helgen, vilket betyder att det kommer blir varmt och sol. Det kan även komma att bli tvåsiffriga temperaturer berättar Lasse Rydqvist på väderinstitutet Storm för Expressen.

– Värmen kommer från Afrika och det ser ut som vi kan få tvåsiffriga temperaturer i Svealand. I Småland ser det ut att bli upp mot 18–19 grader. Det kommer att kännas riktigt varmt så det är bara att gå ut och sola, säger Rydqvist till Expressen

Men norra Sverige kommer dock att få vänta ett tag till på våren, för i Norrland väntas runt 5 till 15 centimeter snö. Men runt om i landet kommer alltså "Afrikavärmen" dra in och på Gotland, Öland eller i sydöstra Sverige och östra Småland kommer det att bli riktigt fint. 

Till helgen ser det ut att bli fint väder.
Nu kommer våren. Bildkälla: TT

Men när blir det egentligen vår enligt den meteorologiska definitionen? Jo, det är när dygnsmedeltemperaturen är över nollan och under tio plusgrader, och stigande i sju dygn, enligt SMHI.

Det finns även några exempel på när våren normalt brukar komma, även om det inte verkar stämma för i år. I Stockholm är det den 16 mars och i Malmö är det så tidigt som 22 februari. Kiruna brukar få vänta fram till första maj och i Östersund är det 11 april som gäller. 

Längtar du till sommaren? När dygnsmedeltemperaturen ska vara minst tio plusgrader och det ska vara varaktigt så är det sommar, det är i alla fall den meteorologiska definitionen.

Älskar du våren? Här kan du läsa om sju bevis på att vintern är den mest romantiska årstiden. Vilken årstid passar dig bäst egentligen? Det kan du testa här

Visste du att det är mer vanligt att tappa mer hår på sommaren och på hösten? Om inte så kan du läsa mer om det här

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Längtar du till våren?