Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisens film visar hela lastbilens färd på Drottninggatan

Nyheter | 07/04/2018 10:27

Den 7 april 2017 körde en lastbil in på Drottninggatan i Stockholm. Idag vet vi att det var en terrorattack och att Rakhmat Akilov är misstänkt för attacken som dödade fem personer. Polisens film visar exakt hur lastbilen körde och var den kraschade.

Det är nu ett år sedan den fruktansvärda nyheten kom om att en lastbil hade kört in i Åhlénshuset på Drottninggatan i Stockholm. Polisen fick in larmet vid 14:53 den sjunde april 2017 och kort efter det började medier att rapportera om händelsen.

Först visste man såklart inte vad som skett, men polisen som var först på plats var snabba med att varna människor som befann sig i närheten om att det fanns en risk att det var ett terrordåd och att det möjligen kunde komma en andra attack. Någon andra attack kom aldrig och polisen kunde redan samma kväll gripa den misstänkta gärningsmannen i Märsta. 

Terrorattentatet i Stockholm dödade fem personer och skadade 15. Bland de som dog fanns Ebba Åkerlund som bara var elva år gammal. På årsdagen av terrorattacken kommer hennes mamma att anordna en minneskonsert, den kan du läsa mer om här

Bild från terrorattentatet på Drottninggatan
Lastbilen efter att den kraschat in i Åhléns. Bildkälla: TT

Rättegången mot den misstänkta terroristen Rakhmat Akilov pågår ännu. I samband med att rättegången mot Rakhmat Akilov började släppte polisen en 3D-film som visar lastbilens färdväg längs Drottninggatan, den ser du i spelaren högst upp i artikeln. Den visar exakt var lastbilen startade sin färd och var den körde in i betonglejonet som satt fastklämt i lastbilens främre del. 

Filmen visar också vilken hastighet lastbilen kom upp i, och strax innan den kraschade in i Åhlénshuset var den uppe i en hastighet på hela 63 kilometer i timmen. 

Polisens film visar hela lastbilens färd på Drottninggatan
Bild från polisens 3D film av lastbilens färd. Bildkälla: Polisen

På polisens hemsida kan man läsa om vad som hände när 3D-filmen visades i rättssalen. 

"Enligt uppgift från rättssalen blev åhörarna knäpptysta när 3D-rekonstruktionen visades. Nästan alla i salen tittade på videofilmen, men inte Akilov själv, säger Håkan Larsson i NFC:s brottsplatsdokumentationsgrupp."

Se polisens 3D-film i spelaren högst upp.

Många som befann sig på Drottninggatan vittnade om ett kaos och att det gick väldigt snabbt när lastbilen körde förbi, de beskrev att lastbilen kom från ingenstans. En film från en övervakningskamera i en av butikerna har visats väldigt mycket och fångar lastbilens höga hastighet och hur människor flyr in i butiken för att ta skydd. Så här såg det ut: 

Kommer du ihåg dagen?