När våren närmar sig så vaknar allt fler djur
Huggormen är en av tre ormar i Sverige. - Foto: TT & Pixabay

Nu vaknar huggormarna – det här gör du om du blir biten

Våren är kommen och djurlivet börjar bli allt mer och mer aktivt. Huggormarna börjar vakna och blir nyfikna. Men vad gör du egentligen om du blir biten av en huggorm?


I vårt avlånga, fina och fantastiska land så lever ett lika så fantastiskt djur och växtliv. Från barrskogarna i norr till lövträden i söder så hittar vi växter och djur som fascinerar folk runt om i världen.

Det är ju inte för intet som tyskarna vallfärdar upp för att få se skogens konung, den majestätiska älgen till exempel. Förutom våra älgar så har vi vargar, vildsvin och björnar som lever fritt i våra skogar. Men nu när våren snart är kommen så vaknar ännu ett djur: 

Ormen.

En huggorm på en sten. Bild: TT

I Sverige så lever det tre stycken olika typer av ormar. Vi har snoken, hasselsnoken och huggormen och nu när våren kommer så gillar ormarna att komma ut i solen och värma sig, vilket ökar risken markant för oss människor att stöta på dom både i skogen och runt om din tomt. Även om alla tre ormar kan bitas så är huggormen den enda som är giftig för människan. 

Som tur är, phew.

Trots det så behöver cirka 250-300 personer söka vård till följd av huggormsbett, enligt Giftinformationscentralen. Så det gäller att ta det varlig när du är ute och strosar i skogen.

Vad gör du om du blir biten?

Det är viktigt att du som blir biten tar det lugnt, försök att inte drabbas av panik. Kan du hålla kroppsdelen i högläge och lägga dig ner så är det en bra idé.

Lämna bettet ifred. Idén som du, förmodligen, har fått från TV-serier och filmer när huvudkaraktären suger ut giftet kan du direkt kasta ut ur huvudet. Sug, skär eller kläm inte på stället.

Kontakta alltid sjukhus eller vårdcentral om du har blivit biten av en orm. Cirka 30 till 50 procent av alla huggormsbett brukar inte innehålla gift, då de är väldigt sparsamt hellre använder det till bett som kan fälla ett byte istället för att försvara sig från oss. Men eftersom att giftet är vävnadsnedbrytande och kan spridas i kroppen med blodet så är viktigt att tänka på säkerheten först.

Vad kan du göra för att skydda dig själv?

Vill du säkra din tomt, eller åtminstone inte göra den lika gästvänlig för huggormar, så kan du till exempel ta bort rishögar, hålla ditt gräs kortklippt och se till att komposter och stora lövhögar inte ligger så tätt intill huset.

Ute i skogen så kan du tänka på att, först och främst, titta vart du går. Huggormar brukar generellt inte attackera människor utan det krävs nästan att du ska kliva precis inpå ormen för att den ska bita dig. Då kan det även vara bra att ha höga, robusta stövlar som kan skydda mot ormbetten.

Tänk även på att aldrig plocka upp ormar – det är en olycka som väntar på att hända.

Men låt inte det här avskräcka dig nu. Våren och sommaren är till för att ha kul och att uppleva saker. Gå gärna i skogen och plocka bär och svampar. Men kom ihåg – använd stövlar!

Om du blir biten av en orm, kontakta alltid din vårdcentral eller giftinformationscentralen på 010-456 6700. Vid akuta fall ring 112.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett en orm?
Tack för din röst!