Tisdag 30 Nov
Stockholm

Har Anders Eklund släppts ut ur fängelse?

En bild sprids nu som menar att Anders
Anders Eklund mördade 10-åriga Engla Höglund 2008. Foto: TT/Wikimedia commons/Albin Olsson

En bild sprids just nu på Facebook som menar att Engla Höglunds mördare Anders Eklund har släppts fri. Men hur ligger det till egentligen?

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det har gått tio år sedan tioåriga Engla Höglund mördades av 42-åriga Anders Eklund. Under den uppmärksammade utredningen erkände Eklund ytterligare ett mord, och det hela slutade med att 42-åringen dömdes till livstids fängelse. 

Men nu sprids en bild på Facebook som menar att Eklund släppts fri. Det är sidan ”Sverige tillsammans” som lagt upp en meme med texten: ”Han mördade och våldtog en tio årig tjej. Nu är han fri…”

Bilden har i skrivande stund fått över 120 delningar, och har även delats i ett antal större Facebook-grupper. 

Men hur ligger det till egentligen?

”Sverige Tillsammans” är en Facebook-sida med drygt 20 000 likes, och som sprider nyheter i bild-form, där informationen är antingen grovt förenklad eller rentav felaktig. Inläggen handlar mestadels om att hetsa mot flyktingar och alla som sajten uppfattar som ”vänster”, vilket verkar vara typ alla. 

Och nej, Anders Eklund har inte släppts fri. Informationen i bilden stämmer helt enkelt inte. 

Det som hänt, och som memen syftar på, är att Eklund tidigare haft korta, hårt bevakade fyratimmarspermissioner, så kallade lufthålspermissioner, något som Aftonbladet skrivit om. 

En lufthålspermission får ske högst en gång var nionde månad, och Eklund får inte veta på förhand när dessa korta permissioner ska ske. Några regelrätta permissioner har Anders Eklund inte.

Det handlar alltså inte om att Eklund ”släppts fri”, han har haft en kort hårdbevakad permission. Däremot har Eklunds advokat uppgett att Eklund kommer att ansöka om att få tidsbegränsat straff. Det är dock inte troligt att Eklund får sin ansökan beviljad. 

Mer om Engla-mordet

Den 5 april 2008 försvann tioåriga Engla Höglund under en cykeltur. Hundratals personer engagerade sig i sökandet efter flickan. 

Efter några dagar greps 42-årige Anders Eklund, och den 13 april 2008 erkände han mord och visade också var han gömt Englas kropp. I samband med utredningen erkände Eklund också mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun sommaren 2000. 

Eklund dömdes till livstids fängelse.

Anders Eklund kommer att ansöka om tidsbegränsat straff – läs mer om det här

Borde Eklund någonsin släppas ut?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela