Söndag 24 Okt
Stockholm

Krisexperten: "5 saker du behöver ha hemma för att klara en kris"

Niklas Kämpargård/Boken Krishandboken/ Larmet "hesa Fredrik"
Dessa fem saker borde alla ha hemma för att klara en samhällskris. Foto: norstedts/TT/Montage

Vad gör du om elen plötsligt slås ut och vattnet slutar rinna i kranen? Niklas Kämpargård är expert på samhällskriser och berättar nu om de fem saker som alla bör ha hemma för att klara en kris.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I december 2017 kom försvarsberedningen med en rapport som hade kommit fram till att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kunde uteslutas. Dessutom har försvarsminister Peter Hultqvist sagt att beredskapen i hemmen är på tok för dålig och att varje hushåll bör ha grejer hemma så att man klarar sig åtminstone en vecka utan stöd från samhället. Här kan du läsa mer om rapporten.

I samband med detta har Niklas Kämpargård skrivit en bok som heter just Krishandboken och den är full med tips på hur man som privatperson kan klara av en samhällskris. 

Nyheter24 har träffat Niklas Kämpargård som fick berätta vad han tycker är de absolut viktigaste sakerna att ha hemma för att kunna klara sig själv under en veckas tid. 

– En vecka är ganska långt, det finns många som inte har möjlighet eller intresse för att kunna förbereda sig så pass mycket. Men det är väl rimligt att man i alla fall ska ha tänkt igenom hur man ska kunna klara sig under en veckas tid, säger Niklas Kämpargård. 

Trots att anfall och attacker mot Sverige nämndes i försvarsberedningens rapport så tror Kämpargård mer på andra kriser som kan drabba samhället. 

Han menar att kriser som att elen slås ut, att vattnet slutar fungera eller att det inte längre går att ta ut pengar eller använda bankomatkort är mer troliga kriser att drabba Sverige. 

Och trots att de kriserna inte låter lika dramatiska som en väpnad attack så behövs en hel del förberedelse för att klara av dem. 

Hör Niklas Kämpargård berätta om de fem saker som han tycker att alla bör ha hemma för att klara en kris i klippet. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du orolig över att en kris kommer drabba Sverige?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela