Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny rapport: Krig i Sverige "kan inte uteslutas"

- 20/12/2017, 10:16 -
Försvarsminister Peter Hultqvist tycker att svenska hushållen har för dålig beredskap

Angrepp mot Sverige är en möjlighet, visar en ny rapport.

TT

Nu måste samhället rustas upp inför en kris. Både Försvarsmakten och sjukvården måste förbättras, men även privatpersoner måste förbereda sig på fullskaligt krig.

Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas. Det skriver försvarsberedningen i en rapport som nu lämnats in till försvarsminister Peter Hultqvist. 

Alla ska klara sig en vecka

Som det ser ut nu är beredskapen i hemmen på tok för dålig. Peter Hultqvist menar att varje hushåll bör ha grejer hemma så att man klarar sig åtminstone en vecka utan stöd från samhället. 

Det skulle alltså innebära att man behöver ha till exempel tillräckligt med mat, batterier, läkemedel och vatten hemma för att klara sig flera dagar utan kontakt med omvärlden. 

"Krig innebär enorma påfrestningar"

Även sjukvården behöver bli bättre. Just nu är svensk sjukvård dåligt förberett på krig, där kanske tiotusentals människor skulle behöva vård samtidigt. 

– Jag vill hävda att de förslag vi lägger fram idag innebär en samhällsreform. Ett krig innebär enorma påfrestningar för civilbefolkningen, sa försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow under presskonferensen som hölls idag. 

Putin kan komma att försöka sabotera svenska valet nästa år – läs mer om det här

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.


Hade du klarat dig en vecka?