Anna heter egentligen något annat
Annas bror utsatte henne för övergrepp - Foto: Shutterstock/Unsplash/Chris Bair

Annas bror utsatte henne för övergrepp – här är hennes berättelse

Anna, som egentligen heter något annat, var elva år gammal när övergreppen började. Här är hennes starka berättelse. Varning, artikeln innehåller beskrivningar av övergrepp.


Anna, som egentligen heter något annat, var elva år gammal när övergreppen började.

– Det är lite oklart när allt började exakt, men jag har kommit fram till att övergreppen pågick under sommaren när jag var elva år. Jag kan komma ihåg mindre händelser i tidigare ålder också men det är väldigt svaga minnen, berättar Anna för Nyheter24

Anna och hennes bror var bra vänner och lekte som syskon. Tills en dag när han närmade sig tonåren och började bli aggressiv mot familjen, framför allt mot Anna. 

– När han var 14 år började han "tafsa" och ge mig opassande "komplimanger". Jag visste alltid att något skulle hända när vi var ensamma hemma och han var ovanligt vänlig mot mig. Han manipulerade mig och fick mig att tro att det var normalt att syskon gjorde det han ville att jag skulle göra med honom. 

Anna, som visste att det var fel, kände skam eftersom hon inte kunde säga nej. I början hände det när de var ensamma hemma, men efter ett tag så spelade det ingen roll om hela familjen var hemma och dörren till deras gemensamma sovrum var öppen. 

– Jag minns tydligt en gång när vi sov över hos min moster. Han försökte fullborda ett samlag med mig. Det hade eskalerat från "tafs" till detta. Men samlaget fullbordades aldrig eftersom han inte kunde "få in den". Jag minns att jag hade hemska flashbacks från övergreppen varje dag när sommaren var slut. 

Anna var rädd för att hennes bror skulle berätta för föräldrarna, eftersom hon själv tänkte att det var hennes eget fel då hon aldrig sa nej. Samtidigt började hon få allvarliga problem med urinblåsan.

– Jag kissade på mig ofta och var kissnödig hela tiden, det var något som han alltid hånade mig för. Hemma eskalerade bråken och misshandeln som var både psykisk och fysisk och det fortsatte i flera år. 

Anna heter egentligen något annat. Bildkälla: Shutterstock/Unsplash/Chris Bair

Men när Anna var 16 år fick hon nog och var trött på att han alltid kom undan. Föräldrarna insåg inte vad som hände. Hon var även rädd att hennes lillebror skulle bli som hennes storebror, eftersom han i tidig ålder började efterlikna broderns beteende. 

– Jag berättade för mamma som sedan berättade för pappa. Dagen efter fick hon en panikattack och berättade vad som hade hänt på vårdcentralen. Då kopplandes socialtjänsten in som sa att deras plikt var att polisanmäla min bror och lösa familjesituationen. 

Men anmälan gjordes aldrig. Annas bror fick flytta ut och föräldrarnas beteende förändrades. De blev kalla mot Anna, som kände sig skyldig till att familjen splittrades. Men ett par månader efter det fick Annas skola besök av föreningen nxtME och hon hörde Lenas föreläsning. 

– Det var väldigt viktigt för mig att höra att jag var inte var ensam om det här. Inte förrän flera månader senare vågade jag att söka hjälp, men nu känner mig mig befriad och mycket starkare, säger Anna och fortsätter

– Jag är en vanlig ungdom som är duktig i skolan och spelar fotboll, det har jag alltid varit. Jag är som vilken tjej som helst. Människor som blir utsatta är vanliga människor och likaså är förövarna. 

Fram tills att hon var 16 år berättade hon aldrig för någon vad som hände. Idag berättar Anna ibland att hon har utsatts för sexuella övergrepp om ämnet kommer upp, men hon säger aldrig utav vem eftersom hon är rädd för att människor inte ska förstå. 

Anna har på flera sätt påverkats av sin historia, till exempel har hon haft svårt för att sätta gränser och för att säga nej. Hon försöker hela tiden att vara alla till lags. 

– Jag har haft lite svårt med sexuella relationer. Jag känner mig äcklad ibland när jag tänker på sex och min egen sexualitet. Har otroligt svårt att lita på män och jag är har i perioder blivit paranoid och misstänkt att alla män ute på gatan vill mig något illa.

Vad är nxtME?

nxtME är en ideell förening som hjälper personer som är eller har varit utsatta för incest. På nxtME kan man få stöd och hjälp för att kunna lära sig bearbeta det. Föreningen är även ute och föreläser om ämnet incest i skolor, bibliotek, kommuner men också för polisen och verkar som opinionsbildare. 

Det var för fem år sedan som organisationen startades av Lena Morin, som själv blivit utsatt för incest. 

– Jag fick höra att det vore bra om jag startar något eget eftersom så få jobbar med incestproblematiken och då startade jag nxtME. Jag tänkte att vi ska vara en plats dit jag själv hade velat gå. En plats av hopp och tro på tjejer och även killar som kommer in och se till att deras liv också fungerar i praktiken, säger Lena till Nyheter24. 

Organisationen är ute och informerar om att incest finns och försöker få bort tabun kring det. Men det är också personer som hör av sig och då började de med att prata över telefon eller träffas för att se vad de på nxtME kan hjälpa till med. 

– Vi har ett nätverk med psykolog, terapeut och advokat. Vi hjälper de som hör av sig så de får bra hjälp och även stöttning av oss på sidan om. 

Organisationen har även stödpersoner, något de sett är otroligt viktigt. Många som är utsatta för incest känner sig ensamma. Då hjälper de här stödpersonerna till och ser till att man kommer iväg till gynekolog, läkare eller liknande, och finns där som stöd. Organisationen har sett att detta stöd snabbar på läkningsprocessen. 

– Vi jobbar på olika plan med stöd, vi har stödtelefon och stödmail. Vi är en hel stödverksamhet med bland annat stöd i form av enskilda samtal, slutna samtalsgrupper och öppna samtalskvällar. Vi har mycket föreläsningar och försöker berätta för allmänheten för det finns ett oförståelse i om vad incest faktiskt är och hur det påverkar människor och hur svårt det kan vara att komma tillbaka, säger Matilda som jobbar på nxtME, till Nyheter24.

Här hittar du nxtME:s hemsida och här hittar du dem på TwitterInstagram och Facebook.

Läs också: Lena startade nxtME – för att hjälpa andra som utsatts för incest

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!