Torsdag 28 Okt
Stockholm

Lena startade nxtME – för att hjälpa andra som utsatts för incest

Lena och Matilda jobbar på nxtME
Lena och Matilda utsattes för sexuella övergrepp. Foto: Privat

Lena och Matilda arbetar på organisationen nxtME, som stöttar och hjälper personer som har utsatts för incest. Här berättar de sina egna starka historier.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var för fem år sedan som organisationen nxtME startades av Lena Morin, som själv blivit utsatt för incest. Lena växte upp i Dalarna på 80-talet och utifrån såg hennes familj bra ut men familjen styrdes av en järnhand – Lenas pappa. 

– När jag var tio år flyttade mamma hemifrån för hon blev så misshandlad av pappa. När vi var själva i det stora huset så började pappa förgripa sig på mig sexuellt. Men om en lärare, skolsköterska eller kurator på skolan hade ställt någon fråga eller pratat om sexuella övergrepp inom familjen så hade mina sår kanske blivit mindre, säger Lena till Nyheter24

Lena berättar att hon längtat till sin 18 årsdag för att kunna sticka. För trots att hennes föräldrar hade delad vårdnad så fick hon inte träffa sin mamma och Lena menar att socialen inte brydde sig. 

– Men strax innan jag skulle fylla 17 så kom en kvinna, som en närstående hade haft kontakt med för att hon var orolig. Hon kom och hämtade mig. Men det här med att anmäla skulle man inte, man tänkte lite "nu har du gått igenom så mycket så nu lämnar vi det bakom oss". 

Men när Lenas mamma fick reda på vad som hade hänt blev hon rasande och åkte till polisen i Stockholm, där hon bodde, och anmälde. 

– Jag är evigt tacksam att hon gjorde det. Min pappa fick tre års fängelse och jag är en av de få procenten där förövaren faktiskt blir dömd. 

Matilda, som är stödverksamhetsansvarig på nxtME, berättar att hon tror att hon var runt tre år första gången. Det var hennes mammas kompis pappa som skulle vara barnvakt. 

– Jag har inte superklara minnen, det är mer som stillbilder av hur vi är i mitt sovrum. Han säger att vi ska leka, tar av oss kläderna och jag minns inte mer men efteråt står jag bakom en dörr och han säger att jag inte får berätta något, berättar Matilda. 

När Matilda var 14 år gammal så bodde hon tillsammans med sin lillebror och hans pappa, som var Matildas mammas ex-man. Han hade levt med dem sedan de var små och Matilda berättar att det började med saker som att han kom in i badrummet eller att han masserade henne. 

Lena och Matilda. Bildkälla: Privat

– Det slutade med att han kom smygande in på nätterna. Men när jag fyllde 15 år så fick jag ett husdjur som jag använde som en ursäkt för att flytta hem till mamma på heltid och då slutade det.  

nxtME är en ideell förening som hjälper personer som är eller har varit utsatta för incest. På nxtME kan man få stöd och hjälp för att kunna lära sig bearbeta det. Föreningen är även ute och föreläser om ämnet incest i skolor, bibliotek, kommuner men också för polisen och verkar som opinionsbildare. 

Det var för fem år sedan som organisationen startades av Lena Morin, som själv blivit utsatt för incest. 

– Jag fick höra att det vore bra om jag startar något eget eftersom så få jobbar med incestproblematiken och då startade jag nxtME. Jag tänkte att vi ska vara en plats dit jag själv hade velat gå. En plats av hopp och tro på tjejer och även killar som kommer in och se till att deras liv också fungerar i praktiken, säger Lena till Nyheter24. 

Organisationen är ute och informerar om att incest finns och försöker minska tabun kring det. Men det är också personer som hör av sig och då börjar de med att prata över telefon eller träffas för att se vad de på nxtME kan hjälpa till med. 

– Vi har ett nätverk med psykolog, terapeut och advokat. Vi hjälper de som hör av sig så de får bra hjälp och även stöttning av oss på sidan om. 

Organisationen har även stödpersoner, något de sett är otroligt viktigt. Många som är utsatta för incest känner sig ensamma och då ser stödpersonerna till att man kommer iväg till gynekolog, läkare eller liknande samtidigt som de finns där som stöd. Organisationen har sett att detta stöd snabbar på läkningsprocessen. 

– Vi jobbar på olika plan med stöd, vi har stödtelefon och stödmail. Vi en hel stödverksamhet med bland annat stöd i form av enskilda samtal, slutna samtalsgrupper och öppna samtalskvällar. Vi har många föreläsningar och försöker informera allmänheten då det finns en oförståelse om vad incest faktiskt är och hur det påverkar människor och hur svårt det kan vara att komma tillbaka, säger Matilda på nxtME, till Nyheter24.

Här hittar du nxtME:s hemsida och här hittar du dem på Twitter, Instagram och Facebook.

Kommentera
Kopiera länk
Dela