Onsdag 27 Okt
Stockholm

Helénmordet var olöst i 15 år – här är avgörande tipset

Helén Nilsson/Leif GW Persson/ Ulf Olsson/ Karta över Hörby
Leif GW Persson beskriver vad som gjorde att gärningsmannen till slut kunde hittas. Foto: TV4/TT/Montage

1989 försvann 10-åriga Helén Nilsson och några månader senare mördades 26-åriga Jannica Ekblad. Morden förblev ett mysterium i hela 15 år. På grund av ett tips en polis fick på en middag så kunde mördaren hittas, i GW:s mord får vi höra om fallet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I veckans avsnitt av GW:s mord tar Leif GW Persson upp de fruktansvärda morden på en flicka och en kvinna i Hörby. 

1989 skulle 10-åriga Helén Nilsson ut och leka med några vänner efter att hon hade ätit middag. Hon kom aldrig hem till familjen igen, utan hittades död ungefär en vecka senare. 

Det visade sig att hon mördats och våldtagits brutalt. Gärningsmannen visade ett grymt övervåld och hade innan mordet svultit den lilla flickan. Kroppen hittades i ett skogsområde i tre noggrant tejpade plastsäckar. 

Polisen sökte igenom den misstänka gärningsmannens sommarstuga. Bildkälla: TT

Några månader senare hittades 26-åriga Jannica Ekbland mördad och våldtagen några kilometer från platsen där Helén hade hittats. Även hennes kropp var extremt illa tilltygad. Polisen jobbade direkt utifrån spåret att det kunde röra sig om samma gärningsman. 

Men trots att teknisk bevisning i form av sperma kunde säkras från båda kropparna så skulle det ta hela 15 år innan de fruktansvärda morden fick sin lösning. 

Den tekniska bevisningen var en viktig del till varför det tog så lång tid att lösa morden. När utredningen vid ett tillfälle lämnades över till en annan utredningsgrupp fick man höra att den tekniska bevisningen var slut och att det inte gick att ta nya prov. Detta visade sig senare vara ett misstag. 

Under dessa 15 år blev en av poliserna som jobbade med fallet kontaktad av en man som kände till väldigt många detaljer om fallet, men man lyckades aldrig få tag i "telefonmannen". Polisen fick också brev med urklippta bokstäver ur tidningar, och man trodde att breven också kommer från mannen som ringde. 

Fallet tas upp i GW:s mord på TV4

Trots ett omfattande utredningsarbete var det ett enda tips som en av poliserna fick när hon befann sig på en middag som blev avgörande för utredningen. 

Polisen Monica fick tipset av sin granne. Grannen berättade att hon under tiden då Helén försvann och sedan hittades mördad jobbade tillsammans med en man som hon var misstänksam mot. 

Mannen hette Ulf Olsson men kallades på hennes arbetsplats för "Uffe pervers". Anledningen till öknamnet var att han ska ha skrutit om att han hade haft en sexuell relation med en 8-årig flicka. 

– Han ska ha beskrivit detta som en av de stora sexuella upplevelserna i sitt liv, säger Leif GW Persson i programmet. 

Polisen Monica skrev upp Ulf Olsson som en intressant person att prata mer med på sin lista. I samband med detta återfanns den tekniska bevisningen i form av sperman och man kunde tack vare det topsa misstänkta gärningsmän och söka träff mot sperman. 

Ulf Olsson tackade frivilligt ja till att bli topsad och det gav en träff. Han nekade till alla brott men dömdes till slut till rättspsykiatrisk vård. Några år senare tog han sitt eget liv. 

Hör mer i klippet ovan. 

GW:s mord sänds tisdagar 21:00 på TV4. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela