Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Krisexperten: Här är katastroferna Sverige kan drabbas av

Nyheter | 22/04/2018 22:40

Niklas Kämpargård har skrivit en bok om hur man på bästa sätt hanterar en samhällskris. Men trots att det verkar som att oroligheterna i världen ökar så tror han inte på ett krig. Det finns andra saker som han tror är en större risk för Sverige.

I slutet av 2017 kom Försvarsberedningen med en rapport om beredskapen i hemmen inför en kris och där stod det att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kunde uteslutas. Den rapporten kan du läsa mer om här

Nu har författaren Niklas Kämpargård skrivit en bok om hur man ska bete sig om Sverige drabbas av en kris. Boken heter "Krishandboken" och i den finns tips och råd om vad som kan vara bra att ha hemma för att förbereda sig. 

Krishandboken
Krishandboken skriven av Niklas Kämpargård. Bildkälla: Norstedts

I boken diskuterar även Kämpargård vilka kriser som Sverige möjligen kan drabbas av, och han tror inte på ett väpnat angrepp. 

– Man pratar ju om hotet från Ryssland men jag ser inte riktigt poängen med att attackera Sverige, säger Kämpargård i en intervju med Nyheter24

Istället tror han att det finns andra scenarion som kan drabba vårt samhälle. Det finns många delar av samhället som vi är väldigt beroende av för att våra liv ska fungera normalt. Några av dessa är kommunikation, pengar, transport och el. 

Och det är just på dessa områden som Niklas Kämpargård menar att vårt samhälle kan vara skört. Han tror att ett stort strömavbrott och problem med transport skulle vara troliga kriser som Sverige kan drabbas av. 

– Ja det är ju en elförlust, att det helt enkelt inte finns någon ström, säger han till Nyheter24. 

Att vara utan el kan nog de flesta tänka sig blir katastrofalt i längden. Transport är också något som han ser som en rimlig kris. 

– Vi är så beroende av transport. Förr hade vi lager av allt och egen försörjning av livsmedel, och det är väl där som hotbilden finns, att transporterna inte ska fungera normalt, säger Niklas Kämpargård till Nyheter24. 

Hör mer från intervjun md krisexperten Niklas Kämpargård i klippet ovan. 

Är du orolig över att en kris ska drabba Sverige?