Niklas Kämpargård/Hesa Fredrik
Experten tror inte på ett krig i Sverige, men det finns andra kriser som han tror är större hot mot oss. - Foto: TT/Nyheter24/Montage

Krisexperten: Här är katastroferna Sverige kan drabbas av

Niklas Kämpargård har skrivit en bok om hur man på bästa sätt hanterar en samhällskris. Men trots att det verkar som att oroligheterna i världen ökar så tror han inte på ett krig. Det finns andra saker som han tror är en större risk för Sverige.


I slutet av 2017 kom Försvarsberedningen med en rapport om beredskapen i hemmen inför en kris och där stod det att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kunde uteslutas. Den rapporten kan du läsa mer om här

Nu har författaren Niklas Kämpargård skrivit en bok om hur man ska bete sig om Sverige drabbas av en kris. Boken heter "Krishandboken" och i den finns tips och råd om vad som kan vara bra att ha hemma för att förbereda sig. 

Krishandboken skriven av Niklas Kämpargård. Bildkälla: Norstedts

I boken diskuterar även Kämpargård vilka kriser som Sverige möjligen kan drabbas av, och han tror inte på ett väpnat angrepp. 

– Man pratar ju om hotet från Ryssland men jag ser inte riktigt poängen med att attackera Sverige, säger Kämpargård i en intervju med Nyheter24

Istället tror han att det finns andra scenarion som kan drabba vårt samhälle. Det finns många delar av samhället som vi är väldigt beroende av för att våra liv ska fungera normalt. Några av dessa är kommunikation, pengar, transport och el. 

Och det är just på dessa områden som Niklas Kämpargård menar att vårt samhälle kan vara skört. Han tror att ett stort strömavbrott och problem med transport skulle vara troliga kriser som Sverige kan drabbas av. 

– Ja det är ju en elförlust, att det helt enkelt inte finns någon ström, säger han till Nyheter24. 

Att vara utan el kan nog de flesta tänka sig blir katastrofalt i längden. Transport är också något som han ser som en rimlig kris. 

– Vi är så beroende av transport. Förr hade vi lager av allt och egen försörjning av livsmedel, och det är väl där som hotbilden finns, att transporterna inte ska fungera normalt, säger Niklas Kämpargård till Nyheter24. 

Hör mer från intervjun md krisexperten Niklas Kämpargård i klippet ovan. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig över att en kris ska drabba Sverige?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.